0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter ny scenekunstreform: De styrkede egnsteatre jubler

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reaktionerne, efter at en bred politisk aftale omkring en ny reform på scenekunstområdet er faldet på plads, er meget positiv hos dem, der går styrkede ud af aftalen.

Hos Randers Egnsteater er man glade. Teatret kommer på finansloven og vil fremover modtage 3 millioner kroner om året i direkte statstilskud. Dermed bliver teatret, Sammen med Vendsyssel Teater og Fredericia Teater, løftet over i en ny kategori, der skal fungere som regionale kraftcentre for scenekunsten.

”Det er penge, der skal investeres i scenekunst i et regionalt perspektiv. Både i forhold til vores egne produktioner og i forhold til gæstespil fra nogle af de store nationale scener, så vi kan få endnu mere god scenekunst i vores område,” siger leder af Randers Egnsteater Peter Westphael, der i mange år har ønsket, at der også blev taget et nationalt ansvar for scenekunsten i hele landet.

”Selv om man ligger regionalt, kan man godt være en del af den nationale forpligtelse til produktionen og udbredelsen af den professionelle scenekunst, så hele landet får et medejerskab til scenekunsten. Jeg synes, det er det, man anerkender med den her aftale,” siger han.

I Fredericia hvis teater nu også regnes for et regionalt kraftcenter hilses aftalen velkommen – ikke mindst på borgmesterkontoret.

“Det er helt fantastisk og det er belønning for fire års indsats, hvor jeg ikke har undladt én chance for at sige Fredericia Teater i Folketinget,” lyder det fra viceborgmester, Susanne Eilersen (DF), til Fredericia Dagblad.

Viceborgmesteren har haft løbende kontakt med partifælle og kulturordfører Alex Ahrendtsen, der har siddet med ved forhandlingerne for Dansk Folkeparti.

“Det er selvfølgelig Alex, der har været vores forhandler, men vi har haft et tæt parløb, og han har været enig i, at der burde kanaliseres flere penge til egnsteatrene generelt og Fredericia Teater i særdeleshed,” siger Susanne Eilersen til den lokale avis.

Også chef for Fredericia Teater, Søren Møller, udtrykker stor tilfredshed med den nye aftale.

"Det kommer til at gøre en kæmpe forskel for os, og til at gøre en masse mennesker glade," siger teaterchefen til Fredericia Dagblad i kølvandet på teateraftalen

Hos BaggårdTeatret, der er egnsteater i Svendborg, får man en ekstraordinær udviklingsbevilling på 3 mio. kr. over de næste fire år og teaterchef Jakob Bjerregaard Engmann ser frem til at kunne den lokale scenekunst.

”Generelt glæder jeg mig over, at egnsteatrene anerkendes i aftalen, og at egnsteaterområdet som sådan styrkes,” siger Jakob Bjerregaard Engmann.

"Jeg er så glad for, at BaggårdTeatrets udviklingspotentiale også i retningen af en fremtidig mulig status som nationalt profilteater på Fyn bemærkes, og at vores strategi om at lave ny lokal forankret scenekunst også tiltænkt resten af verden giver genlyd. I dag glædes jeg derfor især på hele teatrets, Svendborg og Sydfyns vegne,” fortsætter han.

I hovedstaden er det først og fremmest Aveny-T på Frederiksberg, der går ud af aftalen som den store sejrherre. Aveny-T får over de næste fire år et økonomisk løft på i alt 8 millioner kroner, der skal bruges til at styrke arbejdet rettet mod det unge teaterpublikum under 25 år.

“Sammen med Frederiksberg Kommune og de mange fonde der bakker op om teatrets visioner vil vi gøre vores til at blive det kraftcenter for ungekulturen i endnu højere grad end Aveny -T allerede er,” lyder det fra teaterdirektør Jon Stephensen.

Eneste malurt i bægeret kommer fra direktøren for Dansk Teater, Louise Stenstrup, der mener, at den nye reform har en “social slagside,” hvor flere ressourcesvage vil blive sat uden for teaterdøren.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce