0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali
Foto: Philip Davali

Pressemøde om krænkelser i DR Pigekor.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere pigekorssangere: Vi vil se handling følge ord hos DR

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et første skridt i den rigtige retning er taget onsdag aften, hvor resultater af en advokatundersøgelse af krænkelser i DR Pigekoret er blevet fremlagt.

Det mener jordemoder Tove Kühl. Hun var selv i koret fra omkring 1966 til 1971. Hun er også mor til en tidligere korpigesanger. Tove Kühl klagede i 1996 til DR’s ledelse over grænseoverskridende seksuel adfærd i DR Pigekoret, som hendes datter og to andre medlemmer havde berettet om.

Dengang fik det ikke konsekvenser, fortæller hun. Derimod følte hun sig presset af DR til at undlade at gå videre med sin klage.

»For mig er det her jo et første skridt i retning af, at DR tager ansvar for de ting, der er sket, men også for at ændre det. Men min tillid er ikke så stor til DR i denne sammenhæng, for jeg har selv oplevet, at min tillid blev svigtet. Det tager tid at bygge den slags op igen. Vi vil se, at handling følger ord. At det ikke bare er en hensigtserklæring, som så aldrig følges op ad handling.«

Nyt møde 30. november

Ifølge Tove Kühl er tidligere korpigesangere indkaldt til et møde 30. november. Her håber hun, at blandt andet spørgsmålet om erstatning vil blive drøftet.

DR satte tidligere på året gang i en ekstern advokatundersøgelse, efter at tidligere kormedlemmer kontaktede mediekoncernen med beretninger om chikane.

I alt er 64 tidligere kormedlemmer ifølge advokatundersøgelsen blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden og frem til 2010. De fleste krænkelser er dog sket i koret under Tage Mortensen, der var chefdirigent i koret i 35 år frem til 2000.

Ifølge Susanne Elmark, der er operasanger og tidlige korpigesanger, var han ’utilregnelig og humørsvingende’ og én, som ’vi ikke vidste, hvor vi havde’. Hun oplevede, hvad hun kalder psykisk terror, ligesom hun blev frosset ude af chefdirigenten. Derfor var det vigtigt, at DR onsdag tog ansvaret, mener hun.

»Det var forløsende at få den undskyldning. For det er et stort omsorgs- og ledelsessvigt, der har fået lov at nedarve sig.«

Susanne Elmark har ikke selv tænkt sig at søge erstatning.

»Det er noget, der har ligget under isen i 35-40 år, og der skal det tilbage til. Men det er trods alt nu blevet belyst. Jeg vil meget gerne bistå arbejdet med, hvordan man kan være sikker på at etablere et miljø, hvor nået tilsvarende ikke sker igen.«

Der skal efter hendes mening være voksne omkring børnene til at holde øje med trivslen, så det ikke er børnene, der selv skal råbe op, hvis noget ikke er, som det bør være.

Også Tove Kühl understreger vigtigheden af at forbedre kulturen og forebygge, at den slags sker igen.

»Hvis forældre skal sende deres små piger afsted, så er tilliden meget, meget vigtig. Den har lidt et voldsomt knæk.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce