0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR undersøger erstatningsansvar over for krænkede korpiger: »Undskyld, at DR svigtede jer«

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR har svigtet.

Sådan lyder det fra DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, på et pressemøde onsdag aften, hvor hun undskylder over for de tidligere sangere i DR Pigekoret gennem årtier, som er blevet udsat for krænkelser.

»Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld. Det var DR’s ansvar. Det er stærkt kritisabelt, at DR tilbage i tiden ikke handlede, heller ikke da klagerne tikkede ind.«

Det siger generaldirektøren med henvisning til tidligere DR-generaldirektør Christian Sandø Nissen, der afviste en forælders klage over en chefdirigent og kaldte den ærekrænkende.

Undskyldningen kommer, i forbindelse med at DR-chefen fremlægger resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse, der blev sat i gang i foråret for at se nærmere på pigekoret.

Og resultatet er klart: Piger i koret blev krænket. 129 har forklaret sig til undersøgelsen, hvoraf 17 oplyser, at de hverken har oplevet eller viden om krænkende adfærd i forbindelse med koret.

Konklusionen på undersøgelsen lyder, at mindst 64 blev udsat for krænkelser.

Men der er tale om flere end 64 krænkelser, fordi i ’ganske mange’ tilfælde er adfærden blev udvist over for den samme person, og i nogle tilfælde har krænkelserne fundet sted over længere perioder, fremgår det af rapporten.

Flere af krænkelserne hører til i den grove ende.

Således beretter undersøgelsen om, at nogle piger blev udsat for berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, og adfærd af endnu grovere karakter.

»Undersøgelsen viser, at der tilbage i tiden i pigekoret har været tale om en helt uacceptabel kultur, også set med datidens øjne. Vi påtager os i DR som institution i dag det fulde ansvar for det, der fandt sted,« siger Maria Rørbye Rønn, der har været generaldirektør i DR siden 2010.

Hovedparten af krænkelserne fandt sted for mere end 20 år siden, og der er ikke konstateret nogen krænkelser i DR Pigekoret siden 2010.

Da størstedelen af krænkelserne fandt sted, var det Tage Mortensen, der stod med dirigentstokken. Han var chefdirigent i 35 år frem til 2000, og da han stoppede, fik han en ærestitel og to hyldestkoncerter som tak for sin indsats.

Senere er det kommet frem, at han blev fyret på grund af klager fra korsangeres forældre om krænkende adfærd over for pigerne.

DR fratager nu ærestitlen, fortæller generaldirektøren.

Sagen slutter ikke her.

En advokat er nu ved at se på, om DR har levet op til sit ansvar og dermed også afklare, om DR har et muligt erstatningsansvar over for de krænkede sangere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce