0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et "gennemgribende" sexisme-opråb er under opsejling i det klassiske musikmiljø: "Nu pibler det frem overalt"

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da 132 sangerinder i 2017 gjorde opmærksom på overgreb, ubehagelige tilnærmelser og beslægtede sexisme-problemer i den klassiske sangerverden, var reaktionen begrænset – for ikke at sige fraværende.

Nu varsler musikagent Marianne Karlberg et nyt, mere omfattende og øredøvende opråb, der vil vinde ørenlyd og afføde reaktioner i hele det klassiske musikmiljø.

"Sidst handlede det primært om sangerverdenen og de kvindelige sangere. Nu pibler det frem overalt. Det her opråb kommer hele vejen rundt og berører hele det klassiske musikmiljø. Det er derfor, jeg føler mig overbevist om, at nu ruller bolden rigtigt," siger Marianne Karlberg, der har agentvirksomheden On Stage Artist Management, til Kulturmonitor.

Seksuelle krænkelser af både mænd og kvinder

Opråbet baserer sig på en underskriftsindsamling og en række dertilhørende vidnesbyrd, som Marianne Karlberg i sidste uge initierede på On Stage Artist Managements Facebookside.

"For præcis tre år siden rullede første bølge af #MeToo ind over os alle, men af en eller anden grund blev det blot til små løsrevne skvulp i Danmark.

Nu er tsunamien tilbage, og tiden er inde til, at også den klassiske musikverden får gjort op med en elendig sexistisk kultur, hvor tavshed og trækken på skuldrene har været normen," skrev Marianne Karlberg blandt andet i opslaget fra 9. oktober.

Underskriftsindsamlingen, der løber indtil fredag 16. oktober, har indtil videre resulteret i navne og tilkendegivelser, som rækker vidt, bredt og dybt ind i hele branchen.

"Det er både mænd og kvinder, det handler om. Det er simpelthen en kultur, som er gennemgribende i hele vores klassiske musikverden," siger Marianne Karlberg.

"Det ville være decideret pinligt, hvis man sad det overhørigt denne gang"

At sangerindernes manifest fra 2017 blev mødt med tavshed, skyldtes ifølge Marianne Karlberg en "tavshedskultur", som de mange aktuelle sexisme-opråb har prikket hul på.

"Der er altid et momentum forbundet med sådan noget her. Det, der kom frem i 2017, var dybt, dybt relevant, men der var bare ikke nok til at gribe den," siger musikagenten.

Foruden 132 navne , hvoriblandt flere var – og fortsat er – er decideret chokerende.

I et af vidnesbyrdene beskriver en kvinde at have oplevet overgreb og "hjernevask" i et "ambitiøst børnekor" siden niårsalderen. Samme kvinde oplevede senere at blive “kastet ned på jorden i en park, taget kvælertag på og tvunget til oralsex” af en udenlandsk dirigent.

En anden episode omhandler en mandlig sanglærer, der klemmer sig op ad en elev bagfra og griber om hendes underliv og bryster, mens eleven kan “mærke hans erigerede lem” mod sin ryg.

At det i 2017 lykkedes det klassiske musikmiljø "at sidde det hele overhørigt" vil ifølge Marianne Karlberg ikke gentage sig, når det nye, talstærke opråb inden længe rammer avisspalterne:

"Det, der kommer nu, er gennemgribende. Det skal der reageres på. Det ville være decideret pinligt, hvis man sad det overhørigt denne gang."

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce