0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritikken hamrer derudaf – nu trækker DMF-formand Anders Laursen sexisme-udtalelse tilbage: "Jeg undskylder og beklager"

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere branchefolk samt bestyrelsesmedlemmer i Dansk Musiker Forbund har siden søndag taget skarpt afstand fra DMF-formand Anders Laursens udtalelse til Politiken om sexisme – en udtalelse, der direkte knytter sig til 97 personers vidnesbyrd om strukturel og håndgribelig sexisme i musikbranchen, men som ifølge de mange kritikere ramte langt forbi målet.

"Det er skammeligt. Pinligt," lød det fra tidligere Dansk Artist Forbund-formand Lena Brostrøm Dideriksen, mens blandt andre musiker Annika Aakjær erklærede formandens udtalelser for "helt tonedøve". I DMF's egne rækker blev der tilmed givet udtryk for, at "stort set alle er uenige i hans (Anders Laursens, red.) udtalelse", hvorfor et officielt modsvar til formandens udmelding blev varslet.

I kølvandet på kritikken uddybede Anders Laursen mandag sine synspunkter i et opslag på forbundets Facebookside, hvor formanden blandt andet gav udtryk for, at han "fuldt ud anerkender problemets omfang."

Tirsdag har endnu et opslag fra Anders Laursen så fundet vej Dansk Musiker Forbunds Facebookside.

Undskylder og opfordrer til "etisk manifest for alle grene af musikbranchen"

I opslaget undskylder formanden direkte de dele af sexisme-udtalelsen, der også lå til grund for Politikens overskrift – nemlig citatet: "Når musikere som Rihanna, Beyoncé og Cardi B står letpåklædte på en scene og snor sig op og ned ad hinanden, sælger de deres musik på noget andet end musikken."

"I et Politiken interview forleden henviste jeg til navngivne kunstnere som eksempel på, at der har været tilfælde i musikhistorien, hvor enkelte pladeselskaber fra tid til anden har presset kvindelige artister til at lade sig markedsføre i en bestemt retning, som ikke nødvendigvis havde noget at gøre med disses musikalske udtryk at gøre. Jeg undskylder og beklager denne forkerte henvisning, som jeg hermed trækker tilbage," skriver Anders Laursen på DMF's Facebookside.

Han understreger desuden, at forbundet i hans optik "skal gå meget mere ind i sagen" om den tilkendegjorte sexisme i musikbranchen, blandt andet ved at iværksætte udarbejdelsen af et "etisk manifest."

"Derfor vil jeg i DMF foreslå, at vi får undersøgt omfanget af seksuelle krænkelser i bredere forstand, så vi for det første kan få klarlagt og nuanceret omfanget og for det andet efterfølgende – gerne i samarbejde med andre organisationer – får udarbejdet et nyt etisk manifest for alle grene af musikbranchen," skriver formanden.

"Jeg har ledt efter udmeldelsesknappen, blandt andet på grund af dette"

På Facebook springer manglen på opbakning til både Anders Laursen og Dansk Musiker Forbund i øjnene i de bugnende kommentarspor, og det er langt fra kun kvinderne, der går i opposition.

"Meget fint at du anerkender, at der er et problem. Men bidrager du ikke selv til problemet med den kommentar om, at kvinderne “sælger noget andet end musikken” når de står letpåklædt på en scene? At du ikke engang nævner det i dette opslag er, ja, tonedøvt. Jeg har ledt efter udmeldingsknappen, blandt andet på grund af dette," skriver musiker Marcus Gyldenløve Kyed til Anders Laursens første, udredende Facebookopslag.

Til Kulturmonitor forklarer den 23-årige musiker, at en relativt høj medlemspris og lange svartider ved henvendelser om rådgivning i forvejen har fået tankerne til at kredse om udmelding.

"Men at formand Anders Laursen kommer med sådan en udtalelse, hører for mig ingen steder hjemme, og især ikke i en fagforening. DMF har til opgave at hjælpe og samle musikere i et ellers udfordret erhverv. Når han endelig har talerøret, og skal formidle et svar på kvindelige musikeres vegne, så forekommer det mig helt ubegribeligt, at han giver et så vagt svar, og at han oven i købet kommer med en pointe, der bidrager til den problematik, han selv prøver at tage afstand til," siger Marcus Gyldenløve Kyed.

Bestyrelsesmedlem i DMF: Vi er dybt forundrede

Også bestyrelsesmedlem i Dansk Musiker Forbund København Mai Seidelin Nørby mener, at stemningen har vendt sig mod den erfarne formand, der inden årets udgang træder tilbage efter 28 år på posten.

"Jeg selv og alle de kollegaer, jeg har talt med fra DMF Københavns bestyrelse, er dybt forundrede over Anders Laursens udtalelser, og vi tager stærk afstand til dem," siger Mai Seidelin Nørdby til Kulturmonitor.

Hun giver udtryk for, at formandens udtalelser er i strid med de grundprincipper, forbundet bør værne om.

"Jeg mener, at vi som forbund bør gå foran i debatten, og det er vigtigt at vores medlemmer altid kan komme til os med deres problemer. Jeg mener også, at netop fordi DMF har en meget mangfoldig medlemsskare, så er det endnu vigtigere, at vi er opmærksomme på ligeværd, respekt og retfærdighed på kryds og tværs af køn, alder og etnicitet. Vi SKAL tage sexismedebatten meget seriøst, vi skal lytte og agere," siger bestyrelsesmedlemmet.

De nye formandsposter i Dansk Musiker Forbund forventes at blive overdraget 19. november.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce