0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Musikerforbundets formand møder skarp kritik for "nedladende" og "helt tonedøve" sexisme-udtalelser – nu venter internt modsvar

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En udtalelse i Politiken om de tilkendegivne sexismeproblemer i musikbranchen har fået kritikken til at vælte ned over Dansk Musiker Forbunds erfarne formand, Anders Laursen.

"Vi kan ikke reducere sexisme til et problem i musikbranchen. Det er også et kulturproblem. Når musikere som Rihanna, Beyoncé og Cardi B står letpåklædte på en scene og snor sig op og ned ad hinanden, sælger de deres musik på noget andet end musikken. Den måde, nogle pladeselskaber sælger musik på, objektificerer kvinder, og det præger kulturen," lød de af formandens ord til Politiken, som hurtigt satte sindene i kog på både de interne og eksterne linjer.

Flere branchefolk samt bestyrelsesmedlemmer i Dansk Musiker Forbund tager nemlig skarpt afstand fra Anders Laursens udtalelse, der knytter sig til 97 personers vidnesbyrd om strukturel og håndgribelig sexisme i musikbranchen, og som af forhenværende formand for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm Dideriksen, kaldes "dum og nedladende".

"En slags burka?"

"Det er muligt, at et redaktionelt greb kunne have skabt denne overskrift ('Når Cardi B, Rihanna og Beyoncé står letpåklædte på en scene, sælger de sig på noget andet end musikken', red.), men med citeredes erfaring skal det ikke være muligt at kunne citere en så dum og nedladende kommentar med efterfølgende overskrift til følge og tydeligvis ikke at være forberedt på et opkald i denne aktuelle og prekære situation, som koger i branchen og i den grad i samfundet iøvrigt," skriver den netop aftrådte DAF-formand på sin Facebookprofil og fortsætter:

"Det er skammeligt. Pinligt. Selvfølgelig skal også en faglig organisation være helt skarp og klar til at have en snorlige holdning til OG en plan for bekæmpelse af sexisme."

Også musiker Pato Siebenhaar anfægter Anders Laursens kommentar.

"Hvad mener formanden ville være andægtig beklædning for kvinder? En slags burka? Kunne det være, at kvinderne selv har valgt at tage den slags tøj på, fordi de har lyst til at have den slags tøj på? Mener formanden virkelig, at fordi voksne kvinder tager seksuelt udfordrende tøj på, så er de selv skyld i at folk krænker dem?" skriver musiker Pato Siebenhaar i et opslag på Facebookgruppen 'Musikbranchen – Buzz & Bizz", som har fået over 120 tilkendegivelser og er kommenteret mere end 60 gange.

Modudtalelse på vej fra uenige bestyrelsesmedlemmer

Ifølge Mai Seidelin Nørby, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Musiker Forbund København, er der en modudtalelse på vej fra dele af forbundet.

"Det er virkelig en møgsag for DMF, og stort set alle er uenige i hans (Anders Laursens, red.) udtalelse. Der kommer en modudtalelse fra andre bestyrelsesmedlemmer i morgen," skriver hun søndag i et kommentarspor på Facebook.

Til Kulturmonitor fortæller hun mandag, at det varslede modsvar er "lige på trapperne".

"Der er et meget, meget stort flertal i den københavnske bestyrelse om, at det her er man bestemt ikke enig i. Vi er ved at tage kontakt til hovedforbundet og arbejder på, hvordan man på den rigtige måde skal undsige sig det her," siger Mai Seidelin Nørby.

Anders Laursen: "Jeg vil gerne uddybe mine tanker"

I et opslag på Dansk Musiker Forbunds Facebookside har Anders Laursen mandag formiddag addresseret kritikken.

"Mine udtalelser har det seneste døgns tid givet anledning til en del kritik, og derfor vil jeg gerne uddybe mine tanker her," skriver formanden indledningsvist i opslaget, der videre lyder:

"Som jeg understregede i artiklen, anerkender jeg fuldt ud problemets omfang. Og jeg synes, det er rigtig godt, at så mange kvinder står frem nu og tager bladet fra mundet. Vi skal nemlig tale om problemet. Jeg vil gerne tilføje, at jeg har den største medfølelse med de mange kvinder, som har oplevet afmagt og ydmygelser og har fået bremset deres karrierer som musikere på grund af mænds uhensigtsmæssige adfærd."

"På baggrund af de tilbagemeldinger, jeg har fået det sidste døgns tid, forstår jeg, at de mange kvinder, som har været ofre for sexisme, ikke har kunnet stå frem før nu. Den enkelte kvinde har ikke kunnet tage kampen op mod en kultur, som har været indgroet både i musikbranchen og i samfundet generelt. Det er ikke i orden."

I opslagets kommentarspor har blandt andre Annika Aakjær – der tidligere har beskrevet sexistisk opførsel som en udbredt tendens blandt producere, pladeskaber og medarbejdere i musikbranchen – givet sit besyv med.

"Dine udtalelser er helt tonedøve," skriver hun.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce