0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Digitale bogudlån nåede dansk rekord i 2021 – men undersøgelse kan være en bombe under e-bogslæsningen

På både offentlige og kommercielle platforme fortsætter boomet af lyd- og ebøger i Danmark. Til gengæld sætter en amerikansk undersøgelse fra 2014 fingeren på ebøgernes ømme punkt.

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Artikel rettet 7. feb. 2022 kl 12.30: Artiklen refererede tidligere til en nyere undersøgelse om e-bogslæsning fra Wall Street Journal som Politiken for nylig har skrevet om. Undersøgelsen er imidlertid fra 2014 og er ikke lavet af Wall Street Journal, men derimod af en gruppe forskere fra Harvard Medical School i Boston. Dette er nu blevet rettet.

Det samlede udlån af lyd- og e-bøger nåede nye højder på dansk grund, da det i 2021 passerede seks millioner udlån på et enkelt år. Det er en stigning på 10 procent i forhold til 2020, skriver Mediawatch på baggrund af data fra Det Digitale Folkebibliotek.

Mens e-bøgerne tegnede sig for to millioner af det rekordhøje digitale udlånstal – i øvrigt det samme tal som i 2020 – var det lydbøgerne, der skød i vejret. I 2021 blev der således lånt 4,1 millioner lydbøger, hvilket må siges at være en betragtelig stigning fra 2020, hvor 3,5 lydbøger blev lånt via bibliotekstjenesten Ereolen, som tallene bygger på.

Saxo.com følger med

Opgørelsen kommer efter endnu et coronaår præget af nedlukninger og begrænsede kulturelle adspredelsesmuligheder, og de understøttes af Ereolens generelle vækst, der accellererede i netop 2021.

Hos Danmarks største online-boghandel, Saxo.com, er tendensen nogenlunde den samme, idet der gennemsnitligt blev streamet 15 procent mere i Saxos app i 2021 end i 2020.

»Det var særligt spændende at se på besvarelserne i år, da 2020 var et ganske specielt år i vores branche, og læsningen virkelig fik en renæssance hos mange. At vi stadig læste meget i 2021, og endda gerne vil læse endnu mere, siger noget om, hvor vanedannende gode bøger kan være, og ikke mindst hvor stor betydning litteraturen kan få i vores liv, hvis vi husker at finde plads til den og prioritere den,« siger Natasha Brandt i en pressemeddelelse.

Trykte bøger giver bedre søvnmønstre

For e-bøgernes vedkommende er det dog ikke utænkeligt, at der er et nedsving på vej – i hvert fald hvis en undersøgelse fra 2014, som Politiken har skrevet om, vinder ørenlyd blandt særligt de aftenglade e-bogslæsere.

Ifølge undersøgelsen kan e-bogslæsning på tablets nemlig forstyrre kroppens døgnrytme og forringe mængden af dyb, drømmende rem-søvn. Det viste sig i undersøgelsen, at læsere af trykte bøger faldt hurtigere i søvn, fik mere rem-søvn og følte sig friskere om morgenen end læsere af e-bøger.

Konsekvensen af e-bogslæsningen inden sengetid skyldes det søvnforstyrrende blå lys, som er en alment kendt i fjernsyn, computerskærme og på telefoner. Og det findes altså også i tablets som iPads og Kindles, fastslår undersøgelsen.

Artikel rettet 7. feb. 2022 kl 12.30: Artiklen refererede tidligere til en nyere undersøgelse om e-bogslæsning fra Wall Street Journal som Politiken for nylig har skrevet om. Undersøgelsen er imidlertid ikke ny, men fra 2014 og er ikke lavet af Wall Street Journal, men derimod af en gruppe forskere fra Harvard Medical School i Boston. Dette er nu blevet rettet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce