0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Marianne Stidsen har været medlem af Det Danske Akademi siden 2014.

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog af kontroversiel dansk forfatter og debattør anklages for plagiat

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturhistoriker, forfatter, debattør og medlem af Det Danske Akademi Marianne Stidsen er blevet beskyldt for plagiat i forbindelse med sin seneste bog, ’Køn og identitet - et spadestik dybere’, der udkom i september.

Beskyldningerne er gennem den seneste uge blevet udbasuneret på Facebook af lektor og filosof Carsten Fogh Nielsen og er nu blevet opsamlet af Information, der har konfronteret Marianne Stidsen med de tekstnære beskyldninger.

De går på, at flere passager i bogen – herunder en konkret side, der beskriver politikeren og filosoffen Thomas Moore – stort set er identiske med tekster fra leksikonet Den Store Danske, hvilket er i strid med ophavsretten ifølge juraprofessor Sten Schaumburg-Müller

Til Information afviser Marianne Stidsen at skulle have gjort andres research og formuleringer til sine egne og karakteriserer i stedet sit litterære greb som »parafrase«, altså en fri bearbejdelse af et andet værk.

»Hvis de virkelig mener, at jeg er i strid med ophavsretten, så vil jeg opfordre dem til at sagsøge mig. Og hvis de ikke har lyst til det, må de trække deres grove beskyldninger tilbage,« siger forfatteren om beskyldningerne.

Til Berlingske, der også er gået ind i sagen, kalder Marianne Stidsen sin metode »fuldstændig legitim«, fordi den beror på frit tilgængeligt materiale.

»Oplysninger fra forskellige leksika er jo almen viden,« siger forfatteren til avisen.

Følger flere kontroversielle udtalelser

’Køn og identitet - et spadestik dybere’ handler – ganske logisk – om de køns- og identitetspolitiske emner, der de seneste år har defineret Marianne Stidsens kontroversielle skikkelse.

I april 2020 fik hendes kritik af #Metoo-bevægelsen fire kolleger fra Det Danske Akademi til at forlade den traditionsrige litterære institution, mens efterfølgende udtalelser om Black Lives Matter-demonstrationerne affødte yderligere kritik.

Senest er Marianne Stidsen blevet direkte adresseret i Suzanne Brøggers ’’En forfatters dagbog 2010-2020’, hvori hun omtales som »Handskedukken«.

I den forbindelse henviste Stidsen til netop ’Køn og identitet - et spadestik dybere’ og udtalte til Information: »Jeg vil gerne lade den tale for sig selv, når det handler om at udbasunere, hvad jeg står for og ikke står for.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce