0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Forfatter Suzanne Brøgger.

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I ny dagbog tilsviner og ’body shamer’ Suzanne Brøgger sine modstandere i Det Danske Akademi

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor Frederik Stjernfelt er »Gøg«, forfatter Søren Ulrik Thomsen er »Gokke«, og lektor Marianne Stidsen er »Handskedukken«.

Suzanne Brøgger tøver ikke med at give sine gamle venner fra Det Danske Akademi øgenavne i sin nye dagbog, der udkommer på tirsdag. Det skriver Dagbladet Information.

I dagbogen vender Brøgger gang på gang tilbage til Det Danske Akademi, som hun blev medlem af i 1997, men som hun forlod i 2020 sammen med forfatterne Ida Jessen, Astrid Saalbach og Jens Smærup Sørensen efter en strid, der opstod omkring et andet akademimedlem, litteraturlektor Marianne Stidsen.

Striden blev offentlig kendt i 2020, men for første gang giver Brøgger et dybere indblik i hendes version, hvor det hele tager sit udspring i Muhammedtegningerne fra 2005, hvor akademimedlemmerne Frederik Stjernfelt og Søren Ulrik Thomsen udgjorde fløjen med ’ytringsfrihedsfundamentalisterne’, som angiveligt lavede karaktermord på intellektuelle som Klaus Rifbjerg.

»Hans mord på Rifbjerg er meget ubehageligt og gør sammenholdet i Akademiet vanskeligt,«, skriver Brøgger om en anmeldelse, som ’meshugge’ Stjernfelt skrev i 2010.

»En stinkbombe i vores lille Akademi, der er skrøbeligt nok i forvejen. Og det ubehagelige er, at ’schlemihl’ Thomsen sikkert har sanktioneret mordet, for ’meshugge’ og ’schlemihl’ er jo som udi ét stykke à la: Gøg og Gokke,« skriver Brøgger ifølge Information.

’Meshugge’ betyder ’skør person’, og ’schlemihl’ er ham, der i en bog af den tyske forfatter Adelbert von Chamisso sælger sin skygge til djævlen med svære konsekvenser.

Den 23. september 2011 skriver Brøgger: »Gyser af et Akademimøde. Gøg og Gokke var mødt op, udelukkende til afstemning om nye medlemmer, og gik kort efter, før middagen, uden forklaring. Gøg lignede et hængt wienerbrød og Gokke bagermester rævekager. Vi fik kun meldt én ind og ikke tre, som det ellers havde været besluttet. Man mærker dødvægten, entropien. Umuligheden af fornyelse. Rigor mortis.«

Information har forelagt Suzanne Brøggers kritik for Marianne Stidsen, Søren Ulrik Thomsen og Frederik Stjernfelt. Ingen af dem ønsker at kommentere den konkrete kritik, men Marianne Stidsen henviser til sin nyligt udgivne bog, ’Køn og identitet’: »Jeg vil gerne lade den tale for sig selv, når det handler om at udbasunere, hvad jeg står for og ikke står for.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce