0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske Forlag sætter gang i omdiskuteret undersøgelse – Leonora Christina Skov slutter sig til kritikerne: "Det er problematisk"

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den varslede undersøgelse om seksuelle krænkelser i bogbranchen, som Danske Forlag, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening har taget initiativ til, er nu sat i gang.

Men knap er der åbnet for indberetninger og vidnesbyrd, før en af landets mest markante forfattere, Leonora Christina Skov, påpeger et iboende problem i undersøgelsen.

Mens forfatteren – der i sidste måned opfordrede sine kolleger i bogbranchen til at stå frem – på den ene side er "glad for at konstatere, at undersøgelsen har fokus på krænkelser begge veje, det vil sige både fra forlagsmedarbejdere til forfattere og omvendt", hæfter hun sig også ved undersøgelsens blinde vinkel, der tidligere er blevet kritiseret.

"Det er problematisk, at interne krænkelser blandt forlagsmedarbejderne ikke er medtaget, når nu vi ved hvor hierarkisk, forlagsbranchen er. Som med de fleste af forfatterne befinder der sig mange rettighedsløse forlagsmedarbejdere i bunden – studentermedhjælpere, piccoliner, elever og så videre – der næppe alle føler sig i en position, hvor de kan rapportere om uønsket opmærksomhed fra deres overordnede i trivselsundersøgelserne eller til HR. Og de får så heller ikke hjælp her," skriver Leonora Christina Skov i en mail til Kulturmonitor.

Danske Forlag: "Vi har ikke oplevet en storm af kritik"

Undersøgelsen er tidligere blevet kritiseret for ikke at fokusere på krænkelser internt blandt forlagsmedarbejdere, men i stedet afdække uønsket seksuel opmærksomhed i "kontaktfladen mellem forlag og forfatterstand".

Det snit har Danske Forlags formand, Lars Boesgaard, tidligere forsvaret og begrundet, og nu understreger interesseorganisationens direktør, Christine Bødtcher-Hansen, at de kritiske røster var og fortsat er fåtallige.

"Vi har ikke oplevet en storm af kritik for at igangsætte denne undersøgelse. Hvis vi havde modtaget en byge af henvendelser fra vores medlemmer, som sagde, at det her ikke var en hensigtsmæssig måde at gøre tingene på, så ville det selvfølgelig gøre indtryk på os. Men det har vi ikke," siger Christine Bødtcher-Hansen til Kulturmonitor.

Uvished om indberetninger, der "ikke falder inden for skiven"

Om de indberetninger, der skal danne grobund for undersøgelsen, formuleres det klart og tydeligt, at "undersøgelsens fokus ikke (er) krænkelser internt blandt forlagsmedarbejdere," og at indberetterede henvendelser som sagt bør omhandle episoder, der er foregået "under samarbejdet mellem forlag og forfatterstand."

Men hvad vil Danske Forlag, Danske Skønlitterære Forfattere, Dansk Forfatterforening og Sirius Advokater, der administrerer og udarbejder undersøgelsen, stille op med eventuelle besvarelser møntet på netop krænkelser internt blandt forlagsmedarbejdere?

Det er ifølge Christine Bødtcher-Hansen endnu for tidligt at svare på.

"Der kommer til at sidde et uvildigt eksternt advokatbureau og kigge på, hvordan den endelige rapport skal udformes i forhold til de indberetninger, der tikker ind. Vi kommer til at have en dialog med advokaten om den endelige rapports udformning. Der vil formentlig være indberetninger i sådan en undersøgelse, som ikke falder inden for skiven. Om de indberetninger i den ene eller anden form kommer til at indgå i rapporten eller ej, kan jeg ikke sige på forhånd. Det afhænger af, hvad der ligger," siger direktøren og tilføjer:

"Og det er jo ikke fordi, vi ikke vil vide, hvad der foregår internt på forlagene, men fokus her er at lave en undersøgelse sammen med forfatterne, omkring hvad der sker i forholdet mellem forfattere og forlaget."

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce