0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Mikroforlagene styrker samarbejdet på tværs: Nyt samlet site på vej i 2020

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I foråret 2015 skete der noget afgørende i underskoven af den danske bogverden. Det var som om, at de mange små forlag, som i årevis passioneret havde knoklet løs hver for sig, pludselig fik øje på hinanden.

Det afgørende noget var den første Lille Bogdag, mikroforlagenes egen lille litteraturfestival, som siden 2015 årligt har forenet forlagsbranchens mindste fisk med deres læsere og andre nysgerrige over papkasser med bøger af alle slags: Håndsyede digtsamlinger, debutantudgivelser, overset, oversat litteratur – blandt meget andet. For det er netop Lille Bogdags styrke, at den viser, at mikroforlagene ikke er noget bestemt og fastfrosset, men derimod frit, forskelligartet og, ja, bredt, mener forlægger Christel Sunesen og forfatter og musiker Lars Emil Foder, som er blandt initiativtagerne til arrangementet.

“Det var, helt overraskende, en kæmpe succes fra starten. Vi har jo prøvet at lave mange kulturarrangementer med alle mulige quirky vinker, og det var så sjovt med Lille Bogdag, for idéen var helt simpel og solgte alligevel bare sig selv. Der var fuldt hus fra starten og faktisk også med et tydeligt yngre publikum, end man for eksempel ser på Bogforum. Det viste os, at der er nogle mennesker derude, som er interesserede i det, vi laver. Og det viste os, at der var et stort potentiale i at styrke samarbejdet og fællesskabet forlagene og forfatterne imellem,” siger Lars Emil Foder.

Fælles Mikrofest for små forlag

Inspireret af netop Lille Bogdag arbejder Christel Sunesen og Lars Emil Foder lige nu på at stable et site på benene, som skal tage noget af ånden fra litteraturfestivalen med over i et kurateret, digitalt univers, hvor læsere, bibliotekarer, boghandlere og journalister kan gå på opdagelse i mikrolitteraturen, på ét samlet sted. Mikrofest, som projektet kommer til at hedde, skal efter planen lanceres i løbet af 2020.

“Lige nu er vi igang med at lave design og programmere, og noget af det, vi tænker meget over, er, at vi gerne vil videreføre den følelse af fællesskab blandt mikroforlagene, som man oplever på Lille Bogdag. Vi vil for eksempel gerne med tiden også have noget andet indhold udover webshoppen, som vi starter med at udvikle, fordi den del er mest besværlig. Vi vil gerne have artikler og bruge siden som platform for events,” siger Christel Sunesen.

Hun lægger vægt på, at Mikrofest bliver en kurateret online boghandel, for hovedformålet er at skabe overblik, så det bliver lettere for læserne og litteraturformidlerne at finde frem til den gode litteratur fra de små forlag. De forlag, der får lov til at optræde på Mikrofest er på forhånd blevet godkendt af et panel af litteraturforskere, anmeldere, boghandlere og litteraturformidlere og skal derudover opfylde en række formelle krav: De må ikke være ejet af en koncern, de må ikke have over fire ansatte, de skal være redaktionelle forlag, ikke selvudgivere, de skal primært udgive skønlitteratur og de skal have udgivet minimum tre bøger.

45 forlag godkendt

Indtil videre er 45 små forlag blevet godkendt til at være med.

“Der er meget arbejde i at sætte et forlag op på siden, og vi vil derfor gerne sikre os, at der er en profil, vi kan vurdere, inden vi gør det. Og så vil vi også gerne være med til at levere en form for kvalitetssikring af litteraturen. Vi er godt klar over, at mikroforlagsverdenen kan være lidt af et vildnis at finde rundt i, og i den forbindelse vil vi gerne være dem, der viser vej til kvalitetslitteraturen. Der skal ikke lige pludselig dukke en 'Spis sund'-bog op hos os,” forklarer Christel Sunesen.

Ambitionen er først og fremmest at skaffe synlighed til de små forlag. Det er nemlig mikroforlagenes største udfordring, mener de – ikke at forlagene er “for avantgarde” eller “for smalle” i deres litteratursyn til at tiltrække større læserskarer:

“Litteraturen fra mikroforlagene bliver ofte kaldt “smal”, men sådan er det ikke. Det er ikke sådan, at det, der bliver udgivet på mikroforlag, altid bare er “for få mennesker”. Herhjemme er det jo faktisk sådan, at selv Nobelpris-vindende forfattere bliver oversat på små forlag. Fordi de store forlag i stigende grad lukker sig om bestsellerisme og sikre satsninger og overser debutanter, eksperimenter og væsentlig litteratur på andre sprog, som burde oversættes til dansk. Alle de opgaver tager de små forlag på sig. Men de har ikke på samme tid midler og muskler til markedsføring og den brede distribution til at skabe synlighed. Det er dér, udfordringen er for mikroforlagene,” siger Lars Emil Foder.

Mikroforlag hilser initiativet velkommen

Flere mikroforlag hilser initiativet varmt velkommen:

“Jeg tror godt, at det kan komme til at gøre en forskel. Om det så kan løfte så meget, som man kan håbe på, er ikke til at sige endnu. Men jeg er optimistisk omkring projektet,” siger Allan Lillelund Andersen, som står bag Forlaget Silkefyret.

“Det er selvfølgelig vigtigt, at det får noget bredde og bliver noget, som boghandlerne tager seriøst. For vores primære problem, sådan som jeg ser det, er at komme ud til boghandlerne og få noget synlighed der. Det er ikke sådan, at mikroforlagene slet ikke bliver taget seriøst, men jeg føler, at det er meget på enkelttitelniveau – når man lige får en god anmeldelse. Det er en opgave, som er svær at løfte alene, men jeg tror, at vi kan sammen på tværs af mikroforlagene. Og i den forbindelse tror jeg også, at et initiativ som Mikrofest kan være den helt rigtige måde at gøre det på.”

Simon Darø Kristensen fra Forlaget Korridor tilslutter sig:

“Det er jo en snak, der har været i gang i et par år, og jeg tror, at det bliver rigtig godt, når vi får en samlet portal, som skaber noget overblik for læserne, bibliotekarerne og boghandlerne,” siger han.

“Potentialet er også, at vi får vist hele bredden af, hvad vi kan og måske endda afmystificeret mikroforlagene lidt. For ja, nogle gange er vi virkelig avantgarde og udgiver 444 sider i løsark, men andre gange udgiver vi noget, som lige så godt kunne være udkommet på et stort forlag, men som ikke gør det, fordi de store forlag lidt for ofte løber fra deres ansvar som litteraturformidlere og satser på det meget sikre og kommercielle.”

Der bliver tyndet ud i mellemlaget

Simon Darø Kristensen ser netop kommercialiseringen af litteraturen som en anden af mikroforlagenes store udfordringer på bogmarkedet i dag:

“Det er så ærgerligt, at mellemlaget, som traditionelt har stået for en mere kvalitetspræget litteratur end de store forlag, forsvinder – helt aktuelt med Rosinante, men også Tiderne Skifter, Per Kofods Forlag, Borgen og C&K for eksempel. Når de forsvinder, bliver der længere mellem forlagene, og den litteratur, som læserne primært møder, bliver mere og mere smal og mainstream. Der sker med andre ord en indsnævring af litteraturfeltet, og det er en stor udfordring for os, der arbejder med at brede det ud. Så får vi en endnu større opgave i at forsøge at være med til at opdrage læserne til, at der findes andre slags litteratur end den, som kommer fra de store etablerede forlag.”

Når Mikrofest bliver lanceret til næste år er det netop med et håb om at kunne være med til at “styrke den litterære offentlighed”, fortæller stifterne.

“Først og fremmest vi vil gerne skabe bedre kontakt mellem læsere og litteratur. Lige nu er der så mange gode bøger, der slet ikke kommer ud til læserne, fordi forlagene ikke har råd til PR. Vi vil også gerne styrke samtalen om litteraturen og hjælpe til, at dem, der interesserer sig for den, kan finde hinanden,” siger Lars Emil Foder.

“Og så vil vi gerne skabe mere læselyst, simpelthen. Det er en generel udfordring i bogbranchen lige nu, at folk læser mindre. Men vi synes jo, at det er fantastisk at læse. Det håber vi, at Mikrofest kan være med til at minde folk om.”

Mikrofest har netop, i samarbejde med forlaget Arkiv for detaljer, udgivet andet oplag af antologien 'Mikrofest', som indeholder manifester fra 24 mikroforlag og er desuden repræsenteret på udstillingen 'Send til tryk!' på udstillingsstedet Vandrehallen på Hillerød Bibliotek, som løber fra 29. september 2019 til 12. januar 2020.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce