0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nobelprisen er tilbage efter skandaleår: Uddeler to priser i 2019 og udsluser medlem

Litteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nobelprisen i litteratur er tilbage efter et års fravær og vil uddele to priser i år. Samtidig meddeles det, at et markant medlem af Nobelkomiteen vil blive udsluset. Det skriver flere svenske medier.

“Nobelkomiteens sammensætning ændres således, at ingen medlemmer, der har været involveret i det sidste års begivenheder, inkluderes længere,” skriver Nobelfondet i en pressemeddelelse, der blev udsendt tidligere tirsdag.

Kort tid efter kom meldingen i Svenska Dagbladet om at det kontroversielle medlem af det svenske akademi, Horace Engdahl, vil blive udelukket fra Nobelkomiteen.

Ifølge Nobelstiftelsens ordfører, Lars Heikensten, er det først og fremmest et forslag fra Horace Engdahl selv, men han tilføjer, at forslaget får støtte af Nobelfondet:

"Anders Olsson (medlem af akademiet, red.) har fået at vide, at Horace Engdal er villig til at træde tilbage, hvis det vil gavne Nobelprisudvalgets arbejde og det tror vi på, kommer til at ske,” lyder det fra Lars Heikensten.

Det svenske akademi kommenterer selve afgørelsen i deres egen pressemeddelelse:

"I forbindelse med denne beslutning meddeler akademisk medlem Horace Engdahl, at han på eget initiativ forlader den litterære nobelkomité for ikke at bringe litteraturprisens fremtid i fare ved at komplicere samarbejdet mellem det svenske akademi og Nobelfondet."

Horace Engdahl selv har ingen kommentarer til selve meddelelsen, men henviser til pressemeddelelsen fra det svenske akademi.

Dog har han stillet sig kritisk over for, hvordan Nobelfondet har formuleret sig i deres pressemeddelelse, når de skriver, at "ingen medlemmer, der har været forbundet med tidligere begivenheder", indgår i arbejdet med at udnævne nye nobelpristagere.

Den 19. november sidste år blev det besluttet, at fem eksterne personer fremover ville blive medtaget i Nobeludvalget, som udnævner prismodtageren: Forfatterne Gun-Britt Sundström og Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerne Rebecka Kärde og Mikaela Blomqvist og oversætteren Henrik Petersen.

Medlemmerne af Akademiet, som skulle være en del af arbejdet, var Horace Engdahl, Per Wästberg, Anders Olsson, Jesper Svenbro og Kristina Lugn. Hvem der nu erstatter Horace Engdahl i udvalget er endnu ikke klart.

Af de medlemmer, der forbliver i det svenske akademi efter de senere års konflikt, er Horace Engdahl den, der måske har været den mest kontroversielle. I løbet af sommeren 2018 krævede tre medlemmer hans opsigelse, og en række privatpersoner organiserede i efteråret en kampagne rettet mod Nobelfondet med de samme krav.

Årsagen til dette er først og fremmest, at Horace Engdahl flere gange gav udtryk for sin fortsatte støtte til sin ven ‘Kulturprofilen’, der blev anklaget for seksuelt overfald i en artikel i Dagens Nyheter i efteråret 2017, hvilket blev starten på det svenske akademis krise.

Han har også udtrykt skepsis og kritik ved flere lejligheder, herunder i SVTs dokumentar "The Closed Society", mod de kvinder, der har anklaget den såkaldte kulturprofil for misbrug.

Kulturprofilen blev sidste år idømt to års fængsel for to tilfælde af voldtægt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce