0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Horsens Kunstmuseum.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Politisk censur af frie kunstnere«: Endnu et udstillingssted aflyser udstilling med russiske kunstnere – selv om de faktisk støtter Ukraine

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste dages turbulente tilstande på forårsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg, hvor to værker af en ellers Putin-kritisk russisk kunstner først blev fjernet af Charlottenborg Fonden for derefter at komme tilbage igen, får nu følgeskab af endnu en sag af lignende karakter.

Denne gang er det Horsens Kunstmuseum, der har aflyst en planlagt udstilling med de to russiske søstre Maria og Natalia Petschatnikov som en reaktion på den russiske aggression i Ukraine.

Det skriver Politiken, der har været i kontakt med duoen, som i dag både har tysk og russisk statsborgerskab og i øvrigt ikke har boet i hjembyen Skt. Petersborg siden 1991. De understreger ydermere overfor avisen, at de står på Ukraines side i krigen.

Alligevel har de fået aflyst deres udstilling ‘Fragile’ på Horsens Kunstmuseum. Og det er ikke museet selv, der har truffet beslutningen. Det har kommunens politikere, og formand for kultur- og fritidsudvalget, Andreas Boesen (S) forsvarer afgørelsen.

»Vi har valgt at trække en streg her. Jeg synes, det er urimeligt at bede kunstnere om at afsværge forskellige ting. Det er en glidebane. Det her har på ingen måde noget at gøre med Maria og Natalias personligheder eller kunst. Men vi mener ikke, at vi som offentlig kunstinstitution i den her tid kan fejre en udstilling, der kan opfattes som en, der understøtter eller promoverer russisk kunst og kultur,« siger Andreas Boesen til Politiken.

»Fundamentale værdier fejes af bordet«

Han henviser – ligesom man har gjort det andre steder – til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) udmelding under krigens første dage. Her sagde ministeren, at alle statslige kulturinstitutioners samarbejde med Rusland skulle ophøre og at hun i øvrigt opfordrede alle andre til at overveje deres engagement.

Dén opfordring er efterfølgende blevet mødt med kritik af kulturordfører for Radikale Venstre Zenia Stampe, der på Facebook nu også protesterer kraftigt mod beslutningen i Horsens.

»Det her er præcis, hvad jeg frygtede, da jeg hørte kulturministerens udmelding, og jeg er rystet over, hvor hurtigt danske politikere er klar til at feje fundamentale værdier som kunstnerisk frihed, armslængde og ikke-diskrimination af bordet for at signalere handlekraft,« lyder det fra Zenia Stampe, der fortsætter:

»For en kulturpolitiker som mig er det en helt grundlæggende præmis, at demokratiet i lige så høj grad vokser ud af det frie kulturliv – som det frie kulturliv vokser ud af demokratiet. Derfor er den her type politisk censur af frie kunstnere den helt, helt forkerte måde at bekæmpe Putins totalitære regime på.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce