0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal

Present Tense, 2021. Afgangsudstilling for Det Jyske Kunstakademi – en af de kunstuddannelser, der har modtaget markant flere ansøgninger i år end i 2020.

Interessen for de kunstneriske uddannelser er stigende – flere institutioner melder om rekordmange ansøgere i 2021

Kunst

Interessen for de kunstneriske uddannelser er steget fra 2020 til 2021, og flere institutioner melder endda om rekordmange ansøgere i år. Det fremgår, efter at fristen for ansøgning til de videregående uddannelser er udløbet.

Ifølge et notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har 93.388 personer i år søgt ind på en videregående uddannelse, hvilket er et fald på én procent siden 2020, men samme billede kan ikke siges at gøre sig gældende for de kunstneriske og kulturelle uddannelser.

I samme notat kan man nemlig læse, at det er de kunstneriske uddannelser, der har oplevet den største procentvise stigning i antallet af førsteprioritetsansøgninger siden 2020.

Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet dækker over ansøgning via Den Koordinerede Tilmelding (KOT), og de kunstneriske uddannelser omfatter arkitekt, designer og konservator, som tilsammen har oplevet en stigning i ansøgninger til deres bacheloruddannelser på 17 procent. Den store stigning skal dog ses i lyset af, at der kun er optagelse på konservatoruddannelsen hvert andet år, hvilket er i 2021.

De statslige kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet er ikke en del af KOT og har derfor deres egne ansøgningsfrister. Til Kulturmonitor melder både Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Det Fynske Kunstakademi i Odense dog om fremgang i ansøgninger til deres bacheloruddannelser i 2021.

Kunstakademiet i København fik 545 ansøgninger mod 502 i 2020, hvilket er en stigning på 8,6 procent, og Det Jyske Kunstakademi fik 186 mod 125, hvilket svarer til en stigning på hele 48,8 procent.

Det Fynske Kunstakademi bekræfter overfor Kulturmonitor, at akademiet har oplevet ’en væsentlig stigning i antallet af ansøgninger i forbindelse med optagelse 2021’ – men kan dog ikke oplyse de konkrete tal.

Den Danske Filmskole modtog 754 ansøgninger mod 586 i 2019 (skolen har kun optagelse hvert andet år) – en stigning på 28,7 procent – og på Den Danske Scenekunstskole slog man rekord med 1.470 ansøgninger mod sidste års 1.106 – en stigning på 32,9 procent.

Ansøgerne har ’givet sig selv lov til at vælge det, der oprigtigt interesserer dem’

Center for Anvendt Kunstnerisk Innovation (Caki) er et videncenter for de syv videregående kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet. Pernille Skov, leder af Caki, håber, at årets høje ansøgertal er udtryk for en tendens, som vil fortsætte i de kommende år, men hun tror samtidig, at der er nogle ting i tiden, der har gjort det særligt attraktivt at søge en kunstnerisk uddannelse netop i år.

’Jeg tænker, at der er tre oplagte årsager til, at flere i år har søgt de kunstneriske uddannelser. Den ene er selvfølgelig coronakrisen, som overordnet har ført til, at flere har søgt en videregående uddannelse. Derudover kan det også hænge sammen med, at mange unge mennesker har haft god tid til at reflektere over, hvad de har lyst til og har givet sig selv lov til at vælge det, der oprigtigt interesserer dem. Til sidst tror jeg også, at det har haft en indflydelse, at kunstskolerne over en årrække har arbejdet på at synliggøre sig selv i samfundet og debatten via mere udadrettede arrangementer,” udtaler Pernille Skov til Kulturmonitor.

Derudover vurderer hun også, at det har skabt øget interesse for filmuddannelserne, at Danmark vandt to Oscar-priser for Thomas Vinterbergs ‘Druk’, og at billedkunstskolernes afgangsudstillinger de seneste år har fået utroligt meget pressedækning og ros af kunstkritikerne. Værkerne har ifølge Pernille Skov været samfundsrelevante og har vendt sig mod verden gennem blandt andet kapitalismekritik og kønsdebat, hvilket i særlig grad har talt til de unge.

“Hvis man kigger på samfundet, og hvor den unge generation er i dag, så har jeg et indtryk af, at de er mere samfundsbevidste og interesserede i at påvirke og ændre nogle ting, hvor kunsten og de kunstneriske uddannelser kan være en drivkraft til netop det,” siger centerlederen.

En stigning, der strider imod al logik

Rent logisk burde der måske have været færre unge, der i år havde søgt en kunstnerisk uddannelse på grund af den lave beskæftigelse og svære økonomiske situation, som mange kunstnere lige nu oplever i kølvandet på coronakrisen.

“Men der har de unge lyttet til deres hjerte,’ siger Pernille Skov og fortsætter:

’Og det er fantastisk, for de kunstneriske uddannelser tilbyder en måde at være i verden på, som adskiller sig fra de andre uddannelser, hvilket vi har brug for.”

Forskel på de kunstneriske uddannelser og de humanistiske uddannelser

Tendensen peger altså på, at interesse