0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunstakademiets nye rektor: "Jeg har ikke et eller andet ideologisk, pædagogisk og metodisk program, som jeg vil trække ned over hovedet på nogen"

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter skandaleåret 2020 – der bragte både intern og ekstern uro med sig – har Det Kongelige Danske Kunstakademi netop fået tildelt Lars Bent Petersen som sin nye rektor.

Men hvad tænker den nye rektor, der forlader rektorposten på Det Fynske Kunstakademi, egentlig om at skulle stå i spidsen for landets mest omdiskuterede (kunst)uddannelsesinstitution?

Kunstakademiet har været genstand for voldsomme mængder omtale og turbulens. Hvad tænker du om, at din nye arbejdsplads har alles øjne rettet mod sig?

"Det tænker jeg da er udfordrende. Og jeg håber, at jeg kan bidrage med at videreudvikle de lærings-, studie- og arbejdsmiljøer, der er, så man får en inkluderende og rummelig læringskultur, som giver mulighed for at udveksle den viden og de erfaringer, der er kernen i al uddannelse," siger Lars Bent Petersen.

Du må selv have fulgt den intensive debat, der har været omkring Kirsten Langkilde, mistilliden, bustesagen og så videre. Hvad tænker du om al den uro, der har omgærdet Kunstakademiet?

"Jeg tænker, at det er nogle interne problemer, og at nogle af problemerne er meget specifikke i forhold til den enkelte institution, mens andre er mere generelle. Og så tænker jeg, at den information, man får gennem pressen, næppe er super nuanceret, og at tingene nok ser anderledes ud i virkelighedens verden. Det samme gælder de politiske vinklinger, der har været af Kunstakademiet på det sidste, men politikere fører jo politik, og det gør de også i pressen, og det er de i deres gode ret til – ligesom kunstnere også er i deres gode ret til at blande sig i politik."

Vil undgå "gætteri og spekulationer"

Hvad vil du repræsentere eller markere dig med, når du tiltræder som rektor?

“Jeg har tænkt mig at markere mig så lidt som overhovedet muligt,” griner Lars Bent Petersen og tilføjer:

“Nej, jeg har ikke et eller andet ideologisk, pædagogisk og metodisk program, som jeg vil trække ned over hovedet på nogen. Jeg har først og fremmest tænkt mig at lytte til, hvad der sker i organisationen og på den måde sikre, at jeg får den viden og information, der er er nødvendig for at kunne arbejde med de aktuelle udfordringer – uden at de er medieret politisk og igennem pressen. Så det bliver på den baggrund, jeg tænker, at der skal arbejdes."

Der har været meget snak om teori kontra praksis på kunstuddannelserne – både i forbindelse med Vinca Wiedemann på Filmskolen og din forgænger på Kunstakademiet, Kirsten Langkilde. Ord som 'djøfisering' og 'akademisering' har været oppe i luften. Hvordan forholder du dig selv til kunstnerisk teori over for kunstnerisk praksis?

"Lad mig sige det sådan her: Jeg kan ikke forestille mig, at man kan lave et kunstværk uden at vide, hvad et kunstværk er. Og jeg kan ikke heller ikke forestille mig, at man kan lave et kunstværk uden de færdigheder, det kræver at lave det. Uden den fornødne viden om, hvad kunsten er, og uden de praktiske færdigheder til at føre kunsten ud i livet, bliver der ikke lavet meget kunst. Det gælder sådan set også viden. At udmønte viden er også en praksis. Så det er nok der, jeg er. For at beskæftige sig med kunst er man nødt til at vide, hvad det er, ligesom man bliver nødt til at have nogle færdigheder for at føre det ud i livet."

Hvad tænker du om, at en tredjedel af de nuværende studerende på Kunstakademiet bakker op om institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld, der blev bortvist efter at have smidt Frederik IV-busten i vandet?

"Det tænker jeg er en personalesag mellem Katrine og ledelsen. Så det kedelig svar er, at personalesager er fortrolige, og derfor er det utroligt svært at sige noget, der ikke bare er gætteri og spekulationer."

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce