0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Kunstakademiet skal have en bestyrelse, men hvordan er endnu uvist.

Enighed i Folketinget: Kunstakademiet skal have en bestyrelse – udvalg skal undersøge hvordan

Kunst

Det er nu kun et spørgsmål om tid, før Det Kongelige Danske Kunstakademi flankeres af en bestyrelse.

Det står klart, efter at kulturminister Joy Mogensen (S) tirsdag gav regeringens tilsagn om at følge et i øvrigt enigt flertal i Folketinget og altså koble en bestyrelse på den skandaleramte institution.

’Det er godt, at vi har samlet et flertal om en bestyrelse, og at vi fik presset ministeren til lægge planer for det. Nu efterstår et vigtigt arbejde med at formulere en lovgivning, der sikrer faglighed og uafhængighed fra det politiske niveau i den valgte bestyrelse,’ siger Venstres kulturordfører, Kim Valentin, til Kulturmonitor.

En sag for 13 udvalgsmedlemmer

Enigheden om at lade en bestyrelse rette op på Kunstakademiets turbulente efterår – hvor en buste blev kastet i havnen, en rektor blev afskediget og en oprørsk stemning greb om sig – kommer efter Joy Mogensens beslutning om at undersøge ledelsesstrukturerne på Kulturministeriets syv kunstneriske uddannelser, heriblandt Kunstakademiet.

I den forbindelse vil et udvalg på 13 medlemmer blive nedsat i løbet af den kommende måned, og ifølge Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, har det udvalg blandt andet til formål at fastsætte rammerne for Kunstakademiets kommende bestyrelse.

’Helt overordnet kan man sige, at de kunstneriske uddannelser er i et demokratisk underskud, hvor medstemmelse ikke i samme grad er tænkt ind i ledelsen og strukturen. En af måderne, man kan styrke den del af en uddannelse, er ved at nedsætte en bestyrelse, og det er vi ret sikre på er den rette vej at gå,’ siger siger Kasper Sand Kjær og tilføjer:

’Men der er som bekendt mange måder at sammensætte en bestyrelse på og mange overvejelser, der spiller ind. Hvordan det kan gøres bedst, er noget af det, som udvalget skal kigge på.’

Medlemmerne af udvalget vil bestå af rektorer, studerende, ansatte, aftagermiljøer og eksperter i ledelse og uddannelse, og undersøgelsen skal efter planen være afsluttet til oktober 2021.

Hvor skal snittet lægges?

Netop sammensætningen af en bestyrelse på Kunstakademiet har været et samtaleemne gennem længere tid, og det blandt både politiske og faglige aktører.

I den forbindelse har professor på Kunstakademiets Simon Dybbroe Møller, understreget, at det ville være “forfærdeligt”, hvis en bestyrelse på akademiet blev gjort til et politisk rum.

Omvendt har Dansk Folkepartis kulturordfører, Morten Messerschmidt, blandt andet ytret, at han ønsker en bestyrelse svarende til DR’s, og det med en formand udpeget af kulturministeren, en medarbejderrepræsentant og et resterende antal medlemmer udpeget af de politiske partier i Folketinget.

’For det vi har været vidne til er jo decideret identitetspolitik fra de studerende og ansatte, og det vil jeg gøre alt for at få bremset,’ har Morten Messerschmidt udtalt til Berlingske.

Ifølge Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er det helt indlysende, at studerende fra Kunstakademiet tænkes ind i den kommende bestyrelse.

’Det er min klare forventning, at elever skal repræsenteres i bestyrelsen, hvilket vil styrke de studerendes indflydelse,’ siger Charlotte Broman Mølbæk (SF), mens Zenia Stampe (RV) betegner det som ’altafgørende’, at både studerende og ansatte repræsenteres i en bestyrelse, der ’sikrer Kunstakademiets politiske uafhængighed og faglighed i stedet for at stække den.’

Også De Konservative hæfter sig ved, at en bestyrelses faglige kompetence bør være i højsædet.

’Opgaven bliver at sikre Kunstakademiet som uddannelsesinstitution og fastholde et højt fagligt niveau. Vi skal sikre en åndsfrihed, som ikke er domineret af en bestemt politisk retning, men af en kompetent faglig bestyrelse, som sikrer, at alle kommer til orde,’ siger partiets kulturordfører, Birgitte Bergman, til Kulturmonitor.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage