0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunstnergruppe smider uvurderlig dansk statue i havnen

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gruppe, der kalder sig Anonyme Billedkunstnere, har fjernet en uvurderlig buste af Frederik V fra Kunstakademiets festsal på Charlottenborg og smidt den i havnen, hvor den er ødelagt.

Ifølge en tekst og en video, der er lagt på hjemmesiden idoart.dk fredag, er det sket for "at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort" på, selvom den "stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker."

Weekendavisen har beskrevet episoden, og fredag har Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, politianmeldt den.

"Dette her er ikke en happening, det er vandalisme. Der er ingen her i landet, der har ret til at vandalisere vores allesammen historie. Vi kan debattere og diskutere vores historie. Men når man tyer til vold, hærværk og vandalisme, så skal det selvfølgeligt retsforfølges. Endda hårdt," siger han.

Buste skabt af tidligere leder af kunstakademiet

Der er tale om en buste i gips udført af den franske billedhugger Jacques-François-Joseph Saly, der levede fra 1717 til 1776.

Han blev i 1754 udnævnt til leder af kunstakademiet, der blev grundlagt under netop Frederik V. Busten var del af arbejdet forud for rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads.

"Det var ikke bare en hvilken som helst buste, det var et originalt forarbejde til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads – internationalt set formentlig det væsentligste kunstværk i Danmark fra perioden. Så væsentligt, at det er meningsløst at sætte en økonomisk værdi på værket," skriver museumsinspektør ved Bornholms Museum og ekspert i kulturhistorie Jakob Seerup på Facebook.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce