0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kontroversiel statue et skridt nærmere permanent opholdstilladelse

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For et år siden kunne den danske befolkning og turister for første gang se en syv meter høj statue af kvinden Mary Thomas foran det Dansk Vestindiske Pakhus i København. Statuen ‘I am Queen Mary’ var dog lavet på noget materiale, som havde en udløbsdato. Derfor var det kun midlertidigt.

Men nu har Københavns Kommunes Kultur- og fritidsudvalg besluttet sig for at støtte forarbejdet med at gøre statuen permanent, skriver de i en pressemeddelelse.

"Statuen sender et vigtigt signal om, at vi københavnere er vores historie bevidst. Ved at opføre en permanent statue til minde om historien i det gamle Dansk Vestindien, vedkender vi os i højere grad vores koloniale arv. Statuen vil ikke blot være et symbol, men kan også være med til at skabe debat om en mørk, men vigtig del af vores historie," siger formand i udvalget, Kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), i pressemeddelelsen.

Statuen forestiller den kvindelige oprører Mary Thomas. I forbindelse med arbejderopstanden ‘The Fireburn’ i Vestindien i 1878 var hun blandt de kvindelige ledere. Hun var mest kendt for at stå bag blandt andet brandstiftelse og hærværk på lokale plantager i et forsøg på at demonstrere mod de dårlige arbejdsforhold. I 1882 kom hun til Danmark og afsonede sin fængselsstraf i fem år. Herefter blev hun sendt tilbage til Vestindien for at afsone resten af sin straf. Mary Thomas døde i 1905.

"Historien om Queen Mary er også historien om en stærk kvinde, der gik forrest i kampen for retfærdighed. Ikke nok med, at hun er et symbol på modstanden mod kolonimagten, er hun også et stærkt symbol på kvindekampen," uddyber Franciska Rosenkilde.

Det er den danske kunstner Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Caribien, der i fællesskab har skabt statuen.

Rent lavpraktisk betyder forarbejdet, at kommunen har frigivet 52.500 kroner til de to kunstnere. Dem kan de så bruge på blandt andet fundraising, forundersøgelser og en høringsproces.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce