0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trods manglende finansiering: Statens Museum for Kunst tyvstarter i Thy

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det halter med finansieringen af Statens Museums for Kunsts nye filial i Thy, men det holder ikke museet tilbage.

SMK Thy tyvstarter og præsenterer i weekenden installationen 'Landskabninger' af Nana Francisca Schottländer og en udstilling om Statens Museum for Kunsts historie i Doverodde Købmandsgaard.

"Det har ikke været så let at rejse penge til ombygningen af Doverodde Købmandsgaard som ventet. Vi er selvfølgelig utålmodige efter at kunne åbne SMK Thy, men det er et projekt, som gerne skulle vare evigt, og i det perspektiv er det ikke så afgørende, om det bliver det ene eller det andet år. Vi arbejder ufortrødent på sagen – lige nu er en mulig åbning af filialen udskudt til 2021," siger kunstformidler Emilia Nykjær Isaksson fra SMK Thy til Kulturmonitor.

SMK Thy bliver en filial af Statens Museum for Kunst, hvor kunstværker fra SMK’s samling vises på udstillinger, der er kurateret med et særligt blik for stedet. I installationen 'Landskabninger' sætter Nana Francisca Schottländer fokus på nogle af Thys særlige kendetegn som vand, vind og jord – og undersøger ved brug af sin egen krop, hvordan mennesker formes af landskaberne omkring os, og hvordan vi former dem tilbage generation efter generation.

Hele filial-projektet bygger på en samlet vision om at gøre kunsten nærværende for danskerne og sikre, at den bliver katalysator for betydningsfulde samtaler mellem flere og flere forskellige mennesker.

"Helt konkret betyder det, at flere danske og udenlandske gæster skal have mulighed for at komme tæt på og opleve landets største kunstsamling," siger Emilia Nykjær Isaksson og fortæller, at Doverodde Købmandsgaard byder på nogle helt nye muligheder at arbejde på.

"På Doverodde Købmandsgaard er grænsen mellem udenfor og indenfor næsten helt udvisket. Når vi laver undervisningsforløb med børn og unge kan vi tage ud i naturen og indsamle inspiration og materialer, som efterfølgende forvandles til kunst i vores værksted. Landskabet omkring købmandsgården er meget præsent i alt det, vi laver her på stedet, og det giver nogle unikke og fuldkommen enestående muligheder for at tænke nyt og eksperimentere med SMK’s form," siger Emilia Nykjær Isaksson.

Manglende klimasikring fører til kunstgreb

Præsentationen af Statens Museum for Kunsts historie i Doverodde Købmandsgaard beskriver Danmarks nationalgalleri gennem årene, og hvorfor museet er, hvor det er i dag.

"I løbet af den tid vi har arbejdet med SMK Thy, er det blevet meget tydeligt, hvor utrolig definerede vi er af rammerne i Sølvgade i København, og at vi nogle gange tager for givet, at gæsterne kender vores historie. Derfor føles det meget naturligt at starte ud med et spor, der får lagt nogle af SMK’s grundsten på plads.

Når det så er sagt, er museet i konstant bevægelse. Kunstsamlingen spænder over mere end 700 års kunst og fortæller historien om, hvordan Danmark har udviklet sig fra politisk stormagt, over enevældigt monarki og lille nationalstat til et moderne demokrati i globaliseringens tidsalder. Denne udvikling er essentiel i fortællingen om nationalgalleriet, samtidig med at arbejdet med SMK Thy også er et nyt, historisk spadestik," siger Emilia Nykjær Isaksson.

Da udstillingssalene på Doverodde Købmandsgaard endnu ikke er klimasikrede, kan SMK Thy ikke vise værker fra samlingen.

"Det er vi kommet omkring ved hjælp af tre formidlingsgreb. En tidslinje viser nedslag i museets historie fra 1500-tallet og ind i fremtiden. Fire kunstværker fra SMK’s samling kan opleves via videoomvisninger, og under temaet ’Kunstnerrejser’ præsenterer vi en række begivenheder i fem kunstneres liv og praksis f.eks. ved at beskrive deres fødested, uddannelse, rejser og udlandsophold," fortæller Emilia Nykjær Isaksson.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce