0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blå partier raser over kulturministerens USA-tur: Det er frås

Det er en hån mod skatteborgernes penge, at kulturministeren bruger over 337.000 kroner på en USA-tur, lyder det fra blå partier, som nu vil rejse sagen i Folketinget.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der er kun ét ord for det, og det er frås.«

Sådan lyder det fra Nye Borgerliges kulturordfører Lars Boje Mathiesen efter, at det er kommet frem, at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og hendes følge bestående af fire embedsmænd i marts 2022 brugte over 337.000 skattekroner på en tur til USA.

Kulturprogrammet Babylon på 24syv har fået aktindsigt i ministeriets rejsebilag. De viser, at Ane Halsboe-Jørgensens billetter tur-retur til USA alene kostede 95.778 kroner.

»Det burde skatteborgerne ikke betale for. Det lyder helt vanvittigt,« siger Lars Boje Mathiesen til 24syv.

Dansk Folkepartis kulturordfører Dennis Flydtkjær undrer sig ligeledes over den høje pris for kulturministerens flybilletter.

»Jeg synes, at det er en voldsom pris,« siger Dennis Flydtkjær.

Stor forskel på flybilletter

Aktindsigten viser, at mens Ane Halsboe-Jørgensens flybilletter kostede godt 95.000 kroner, så kostede ministerens særlige rådgiver David Tarps billetter 56.241 kroner. På turen havde ministeren også selskab af sin ministersekretær, hvis billetter kostede 62.578 kroner.

En pressemedarbejder og kontorchef fik også lov at komme med til USA. Deres billetter kostede begge knap 27.000 kroner tur-retur.

Ifølge ministeriets bilag fra turen, så har Ane Halsboe-Jørgensen fløjet på ‘economy class’, hvilket svarer til en standard flybillet.

Men ifølge Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen, som har set bilagene, lyder det »helt vildt«, at en normal billet skal koste så meget. Og han mistænker ministeren for at skjule en flyvetur på første klasse.

»Hvis ministeriet prøver at skjule, at hun rent faktisk har fløjet på første klasse, så skal man absolut bare være ærlige over for skatteborgerne om, hvad man har brugt pengene på,« siger han.

Hån mod skatteborgerne

Under kulturministerens USA-tur rejste hun sammen med sine embedsfolk 24. marts til Silicon Valley i Californien for at aflevere en officiel anmodning om mere gennemsigtighed til folk fra Meta, som ejer Facebook og Youtube.

Den 27. marts kunne Ane Halsboe-Jørgensen så ses sammen med internationale skuespillere og instruktører til Oscar-showet.

Kulturministeriet har ikke over for 24syv ønsket at udlevere et program for, hvad ministeren foretog sig i de tre dage mellem tech-mødet og filmfesten. Og det får nu både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige til at sende opklarende spørgsmål afsted efter ministeren.

»Jeg har ikke set noget program, som gør, at det her skulle være et kæmpe scoop for dansk kulturpolitik. Det er ikke rimeligt, og så må jeg jo bede om et paragraf 20-spørgsmål, så vi kan se, hvad ministeren har brugt sin tid på,« siger Lars Boje Mathiesen.

Samme budskab lyder fra Dansk Folkeparti, der peger på, at det er en hån mod skatteborgerne og kulturinstitutionerne.

»Hvis man kan stå på mål for en rejse for 337.000 kroner, så kan man vel også lægge programmet frem, så vi andre kan se, hvad hun har lavet derovre,« siger Dennis Flydtkjær til Babylon på 24syv.

Forstår godt kritikken

Babylon på 24syv ville gerne have talt med kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og spurgt, hvorfor hun blandt andet har købt flybilletter for 95.778 kroner. Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview i dag, men Kulturministeriet skriver bl.a. sådan her til 24syv:

»Jeg forstår godt kritikken af billetprisen. Det bør vurderes fra gang til gang, om meget høje billetpriser kan retfærdiggøres. Der kan f.eks. være pludseligt opståede kriser. Det var der ikke tale om her – og i det lys var billetprisen for høj. Det var ministeriet, der stod for indkøb af billetten, og jeg fik først besked om prisen efter min hjemkomst. Men derfor er det stadig i sidste ende mit ansvar som minister. Derfor har jeg indskærpet over for ministeriet, at direktionen i ministeriet altid skal godkende indkøb af oversøiske flybilletter,« lyder det fra Kulturministeriet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce