Det siger Rambøll og Danmarks Statistik
Emily Cochran Bech og Mai Grage, der står bag spørgeskemaundersøgelsen for Rambøll, siger blandt andet om svarprocenterne:
»En svarprocent på 15 er ikke atypisk for undersøgelser af denne type. Og denne slags undersøgelser vil altid være en proxy for/indikation af, hvad der foregår i den samlede population. Undersøgelsen kan derfor udtale sig om tendenser for denne population.«
»Det er klart , at jo flere respondenter jo mere præcise data, men vi vurderer bestemt, at der er belæg for at udtale sig validt om populationen.«
»Vi har desuden kigget ned i en række baggrundsdata for de 2.506 respondenter, og de er forholdsvise repræsentative, når vi kigger på alder, køn og uddannelse sammenlignet med den samlede population. Dog er der en lille overrepræsentation af højtuddannede.«
»Hvad angår musiker-gruppen , så er der 1.155 respondenter i denne gruppe – svarende til en svarprocent på 11. Det er den musikergruppe, der klart er flest respondenter i, hvilket bidrager til analysernes robusthed om den gruppe (det fordi et større antal respondenter gør det mindre sandsynligt, at enkelte afvigelser blandt respondenterne vil gøre de aggregerede resultater skæve ift. populationen). Vi mener også her, at der er belæg for at udtale sig validt om denne målgruppe.«
Hos Danmarks Statistik bekræfter chefkonsulent Christian Edelvold Berg ligeledes undersøgelsens validitet, men har dog en bemærkning i forbindelse med fremtidige lignende undersøgelser:
»Undersøgelsen dækker 9.339 professionelle kunstnere fordelt på 52 pct. mænd og 48 pct. kvinder. Antallet af beskæftigede (lønmodtagere, selvstændige eller begge dele) udgør 6.764 personer. Der er ikke gennemført en større analyse i dansk kontekst af kunstneres løn- og arbejdsvilkår, hvor data er baseret på de faktisk registrerede oplysninger om løn, ledighed m.v.
»Den analyse , Danmarks Statistik har gennemført, er en registerbaseret undersøgelse af kunstnere, hvis organisationer har indvilliget i at deltage. For de grupper af kunstnere, der indgår, er det dermed alle, der er med. Desværre var det ikke alle organisationer, der havde mulighed for at deltage. Af samme årsag har Danmarks Statistik valgt ikke at opgøre tal på Film og TV-området, da disse organisationer ikke indgik (undtagen skuespillere, der dog er kategoriseret som scenekunst). Alle de medlemsforeninger, der indgik, er lagt åbent frem i opgørelsen, så der er tydelighed om metoden.
»Samlet set er det vurderingen, at analysen giver et retvisende billede af løn- og beskæftigelsesforholdene under covid-19 for de professionelle kunstnere, som indgår i analysen. Danmarks Statistik arbejder løbende på at forbedre vores opgørelser og i dette tilfælde, hvor der ikke er en fast definition eller opgørelse, vil Danmarks Statistik gerne samarbejde med branchen om