0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kønsdiskussion trækker fronterne op i 'Kulturpolitikerne': »Det lovforslag er at snige tvang ind ad bagdøren. Det er det altså«

To aktuelle diskussioner om køn og repræsentation i det danske kulturliv skaber uenighed blandt paneldeltagerne i denne uges udgave af ‘Kulturpolitikerne’.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er rigtig ærgerlig over, at regeringen hopper med på den ekstreme venstrefløjs målsætning om at have 50 procent kvinder og 50 procent mænd i alt, hvad de rører ved,« siger Det Konservative Folkepartis kulturordfører, Birgitte Bergman.

I denne uges udgave af ’Kulturpolitikerne’ sætter hun Mogens Jensen (S) stævne i panelet, når det tidligere Kvindemuseets navneskift til Køn og den verserende debat om kønsubalance i landets museumsbestyrelser tages op til diskussion.

Kulturpolitikerne - en Kulturmonitor debatpodcast

Kønsdiskussion trækker fronterne op i 'Kulturpolitikerne': »Det lovforslag er at snige tvang ind ad bagdøren. Det er det altså«
Kønsdiskussion trækker fronterne op i 'Kulturpolitikerne': »Det lovforslag er at snige tvang ind ad bagdøren. Det er det altså«

Henter…

Mens Mogens Jensen erklærer sig indstillet på at bekæmpe den »strømning«, som i hans optik angriber den danske frihedskultur og ytringsfrihed, er han ikke enig i den konservative kritik af det aarhusianske museum, der som led i nye ændringer i sit ophav har kastet det ellers traditionsrige navn Kvindemuseet på porten.

Navneskiftet er ifølge Birgitte Bergman »udtryk for en forskrækkelse«, hvilket hun tidligere på måneden pointerede i Berlingske.

»Museet har truffet en faglig beslutning, som jeg synes er velfunderet. Og jeg tror ikke, at den er truffet ud fra sådan en woke begrundelse,« lyder modsvaret blandt andet fra Mogens Jensen i ’Kulturpolitikerne’.

Kvoter eller »retning«?

Også kønsubalancen i landets museumsbestyrelser tages under kærlig behandling, og her er den konservative kulturordfører fortørnet over, at ellers markant fremskridt i repræsentationen ikke er nok for regeringen og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Utilfredsheden skyldes ikke mindst to konkrete og endnu ikke færdigbehandlede lovforslag, der på regeringens initiativ vil have opstillet måltal for kønsbalancen i bestyrelser og ledelse på blandt andet kulturinstitutioner.

»Det lovforslag er at snige tvang ind ad bagdøren. Det er det altså,« lyder anklagen fra Birgitte Bergman, som Mogens Jensen blankt afviser.

»Det bliver udlagt som om, at nu bliver man påtvunget kvoter. Det gør man jo ikke,« siger kulturudvalgsnæstformanden, der i stedet definerer lovforslag som et redskab til at »styre i en retning«.

Slutteligt diskuterer panelet, om man i den aktuelle krig i Ukraine vil se den samme form for kulturpåvirkning som under den kolde krig. I den forbindelse berøres også Vestens boykot af russisk kunst og kultur – et emne, der tidligere har været omdrejningspunkt i ’Kulturpolitikerne’.

‘Kulturpolitikerne’ er skabt og produceret af Lasse Marker og Why Consulting i samarbejde med Kulturmonitor. Kulturmonitor har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce