0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann

Hvis Danmarks kolonihistorie skal formidles i Vestindisk Pakhus vil det koste 317 millioner kroner at etablere.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det lyder vanvittigt dyrt«: Partier vender tomlen ned til kolonihistorisk hus i Vestindisk Pakhus

Det vil koste 317 millioner kroner at etablere et kolonihistorisk hus i Vestindisk Pakhus, konkluderer ekspertgruppe. En sum, som mange partier ikke er klar til at betale.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestindisk Pakhus har længe været udset som et muligt sted, hvor Danmarks kolonihistorie kan formidles.

Men hvis det skal ske, vil det koste 317 millioner kroner at etablere et kolonihistorisk hus i bygningen, hvor Den Kongelige Afstøbningssamling holder til, mens det vil koste yderligere 17 millioner kroner årligt at holde åbent, konkluderer en referencegruppe i en ny rapport.

Og det er alt for dyrt, lyder det nu fra flere partier.

»Det har jo ingen gang på jord. Det lyder vanvittigt dyrt,« udtaler konservatives kulturordfører Birgitte Bergmann til Politiken.

I rapporten, som er udfærdiget af en referencegruppe ledt af Nationalmuseet, er der beskrevet 13 forskellige scenarier for, hvordan Danmarks kolonihistorie kan formidles, hvor etableringen af et kolonihistorisk hus i Vestindisk Pakhus er langt det dyreste.

Hos Venstre er man i tvivl om, hvorvidt etablerings- og driftsomkostninger kan stå mål med entreindtægterne.

»Det lyder voldsomt dyrt, og jeg kan være i tvivl, om museet vil kunne tiltrække nok besøgende,« siger Jan E. Jørgensen, kulturordfører for venstre, om forslaget til Politiken.

Heller ikke hos Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige er der opbakningen til det 317 millioner kroner dyre forslag, mens SF endnu ikke har taget stilling til, om de er villige til at bruge den mængde penge på projektet.

Kun Frie Grønne støtter forslaget om at placere et kolonihistorisk hus i Vestindisk Pakhus.

Gammel Dok er en bedre mulighed

Et andet bud er, at et kolonihistorisk hus kan flytte ind i Gammel Dok på Christianshavn. Det vil koste 55,9 millioner kroner at etablere og 18,1 millioner kroner årligt i drift.

»Over 300 millioner kroner for etablering af et kolonihistorisk museum i Vestindisk Pakhus, som jo altså også kræver, at Afstøbningssamlingen og at en stor del af Det Kongelige Teaters kostumer skal flyttes til andre steder, virker ikke som en fornuftig løsning. Hvis man skal have et kolonihistorisk museum, virker Gammel Dok på Christianshavn vist som en bedre mulighed,« siger Hans Dam Christensen, professor i kulturformidling på Københavns Universitet og næstformand for Dansk Center for Museumsforskning, til Berlingske.

Kulturministeren har fået overdraget den 181 sider lange rapport fra referencegruppen og skal nu læse alle forslagene igennem, inden der bliver taget endeligt stilling til, hvordan Danmarks kolonihistorie skal formidles.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce