0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Sten Brogaard
Foto: Sten Brogaard

Kasper Sand Kjær (S) og Lars Løkke Rasmussen (M)

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke Rasmussen om kulturpolitisk udspil i ‘Kulturpolitikerne’: »Nogle gange er det som om, man skal miste noget for at værdsætte det«

Partiet Moderaternes nye kulturudspil er omdrejningspunkt i denne uges ‘Kulturpolitikerne’, hvor Lars Løkke Rasmussen side om side med socialdemokraternes kulturordfører Kasper Sand Kjær samtidig tager kunsten og kulturens rolle – ikke mindst blandt politikerne på Christiansborg – op til debat.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opfatter politikerne på Christiansborg mest af alt kulturen som noget flødeskum på lagkagen? Som et lidt forkælet område i samfundet befolket af kværulanter og brokkehoveder?

I en kronik i Politiken lancerede den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti Moderaterne i denne uge partiets bud på en kulturpolitik. Skrevet af Lars Løkke Rasmussen i samarbejde med teaterchef Jon Stephensen.

Udspillet er omdrejningspunkt i denne uges ‘Kulturpolitikerne’, hvor Lars Løkke Rasmussen side om side med socialdemokraternes kulturordfører Kasper Sand Kjær samtidig tager kunstens og kulturens rolle – ikke mindst blandt politikerne på Christiansborg – op til debat.

Kulturpolitikerne - en Kulturmonitor debatpodcast

Lars Løkke Rasmussen om kulturpolitisk udspil i ‘Kulturpolitikerne’: »Nogle gange er det som om, man skal miste noget for at værdsætte det«
Lars Løkke Rasmussen om kulturpolitisk udspil i ‘Kulturpolitikerne’: »Nogle gange er det som om, man skal miste noget for at værdsætte det«

Henter…

»Hvis man ser på mit politiske generalieblad, så har jeg beskæftiget mig med kultur, men det har ikke været sådan en number one ting for mig. Det vi skriver i den her kronik, Jon Stephensen og jeg, det er at politikere sådan generelt har reserveret kulturpolitik som noget flødeskum på lagkagen, fordi en valgkamp ofte handler om de hårde ting. Velfærdssamfundets indretning, miljøpåvirkning i landbruget eller skatteprocenter og sådan noget,« fortæller Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Men det, der kitter samfundet sammen og gør, at Danmark er et unikt samfund, det er kulturen i allerbredeste forstand. Vores udspil er et forsøg på at tale det op. Det er ikke et forsøg på at monopolisere området – tværtimod. Det er skrevet med en ambition om, at få kulturen til at fylde noget mere.«

Milliarder til kulturen

Moderaterne vil i deres nye udspil blandt andet tilføre kulturområdet en milliard kroner ekstra de næste fem år, give et kulturpas på 2000 kroner til alle unge, når de fylder 15 år, give gratis adgang til statens museer og samlinger og på sigt etablere en kulturens vækstfond, der skal skabe økonomi og generere arbejdspladser inden for kunst og kultur. Samtidig mener partiet, at det er helt essentielt at få genrejst kulturen oven på coronakrisen.

»Nogle gange er det som om, man skal miste noget for at værdsætte det. Der var corona en øjenåbner for mig, fordi hele kulturlivet pludselig blev lukket ned, og vi behandlede vores kulturliv relativt dårligt. Jeg har mødt mange kunstnere og kulturinstitutioner, der virkelig blev presset på deres økonomi. Jeg blev også presset personligt, da der pludselig ikke var alle de kulturtilbud til mig selv, som jeg tidligere havde brugt uden egentlig rigtig at reflektere over det,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Også Kasper Sand Kjær fremhæver coronatiden som en gamechanger i forhold til at få kulturområdet mere i spil på Christiansborg.

»Kulturpolitikken er under corona kommet langt op på dagsordenen. Det er på mange måder blevet et frontlinje-område for os,« lyder det fra den socialdemokratiske kulturordfører.

‘Kulturpolitikerne’ er skabt og produceret af Lasse Marker og Why Consulting i samarbejde med Kulturmonitor. Kulturmonitor har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce