0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Zenia Stampe fra Radikale Venstre foreslår at oprette en særlig frihedsfond i forbindelse med krigen i Ukraine.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale Venstre vil oprette frihedsfond til at støtte både russisk og ukrainsk åndsliv

Zenia Stampe fra Radikale Venstre foreslår at oprette en særlig frihedsfond, der skal støtte den demokratiske oplysning i både Rusland og Ukraine.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturordfører Zenia Stampe (R) er en af de politikere, der gentagne gange har været ude at kritisere kulturministerens opfordring til boykot af russisk kunst, da hun mener, at det er et paradoks, hvis vi i Danmark lukker ned for de samme stemmer, som Putin prøver at kvæle i Rusland.

I forlængelse af det melder hun nu ud med et forslag, der skal støtte den demokratiske oplysning og modarbejde »automataflysninger« af russiske kunstnere, kulturinstitutioner, journalister og medier.

Radikale Venstre ønsker nemlig at oprette en ny frihedsfond, der med 50 millioner statslige kroner og et konsortium fra dansk presse og kulturliv i ryggen skal støtte demokratiske stemmer – blandt andet journalister og kulturaktører – i Rusland og Ukraine. Det skriver Berlingske.

Selvom politikeren godt er klar over, at det ikke er det, der i første omgang vil føre til Putins fald, vurderer hun alligevel, at pengene vil være godt givet ud.

»Vi skal prøve at gøre noget i den udstrækning, det er muligt. Det effektive modsvar er ikke boykot af al russisk kultur. De frie stemmer skal have en højttaler i stedet for, at vi lukker dem ned,« udtaler Zenia Stampe til Berlingske.

Der er altså tale om en form for kulturelt og mediemæssigt modsvar til Putins regime, der begrænser ytringsfriheden i Rusland. Derudover skal pengene også gå til at understøtte Ukraines nationale fortælling og bekæmpe misinformation om krigen.

Forslaget er ifølge kulturordføreren en måde for Danmark at slå tilbage med den frie presse og det frie kulturliv i den situation, som hver dag eskalerer mellem de to lande, Ukraine og Rusland.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce