0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Presse
Foto: Presse

Bertel Haarder (V) og Zenia Stampe (RV) er gæster i anden episode af podcasten 'Kulturpolitikerne'.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bertel Haarder: »Skal embedsmændene nu ind og være ridefogeder og klageinstanser?«

’Kulturpolitikerne’ – Kulturmonitors ugentlige kulturpolitiske debatpodcast.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I anden episode af ’Kulturpolitikerne’ taler tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) og kulturordfører Zenia Stampe (R) om kulturministerens første udspil til det kommende medieforlig, om tilbagelevering af kunstgenstande til deres oprindelseslande og om der er brug for yderligere hjælp til kulturinstitutionerne efter genåbningen.

Kulturpolitikerne - en Kulturmonitor debatpodcast

»Skal embedsmændene nu ind og være ridefogeder og klageinstanser?«
»Skal embedsmændene nu ind og være ridefogeder og klageinstanser?«

Henter…

Ordentlige arbejdsforhold for ansatte i filmbranchen

Kulturministeren går til medieforhandlingerne med et ønske om at streamingtjenester skal betale mere til dansk film samt at medier og filmselskaber skal sikre ordentlige arbejdsforhold for deres ansatte, hvis de vil modtage midler fra public service-puljen og mediestøtteordningen.

»Det lyder jo godt, at hun vil sikre ordentlige arbejdsforhold, men hvad mener hun med det, og hvor går grænsen for, hvornår hun vil gribe ind? Skal embedsmændene nu ind og være ridefogeder og klageinstanser? Jeg har været kulturminister, og jeg kan lige forestille mig, hvor meget bøvl der vil være, hvis man begynder at blande sig i løn- og arbejdsvilkår inden for de utallige områder, der er inden for kulturministerens felt,« lyder det fra Bertel Haarder, der ikke mener, at kulturlivets kreative aktører nødvendigvis kan underlægges samme regler som i andre brancher.

Tilbagelevering af kunst

Deltagerne runder også diskussionen om, hvorvidt kunstgenstande skal leveres tilbage til deres oprindelseslande, hvis de er fjernet på ulovlig vis, og her taler Zenia Stampe for en mere organiseret, international tilgang til problematikken.

»Når vi taler stater, hvor det ikke bare er én kulturgenstand, men stater der helt systematisk har mistet deres kulturarv til den vestlige verden, så synes jeg ikke kun, at det er en aftale mellem Danmark og for eksempel et afrikansk land, men i virkeligheden hele det internationale samfund, hvor vi måske kan blive enige om alle sammen at give noget tilbage til det land, så de kan få opbygget en ordentlig samling, men også alle sammen at beholde noget, så vi stadig har mulighed for at formidle den kultur i Danmark.«

Slutteligt vender de to politikere reaktionerne fra kulturinstitutionerne efter genåbningen, hvor blandt andet Ordrupgaard har udtalt, at det går værre end frygtet med besøgtallene.

Nedlukning og genåbning af kulturinstitutioner

»Jeg synes, at museerne har skulle finde sig i alt for meget. Museumsnedlukningerne er noget af det mest absurde, og det siger ikke så lidt, for grænselukninger og skolelukninger har i mange tilfælde været fuldstændig absurde. Men Den Hirschsprungske Samling for eksempel, hvorfor var der ikke bare begrænsning på, hvor mange besøgende der måtte være? Der er jo i forvejen kustoder, der holder øje. Hvad var problemet? Det er godt, at vi nu vender tilbage til mere logiske tilstande,« udtaler Bertel Haarder, men selvom tilstandene er tilbage til normalen, er der stadig et arbejde at gøre, påpeger Zenia Stampe og kommer samtidig med en klar opfordring til kulturlivet:

»Det er vigtig for mig at sige meget klart til hele kulturlivet, I skal samle jeres data ind, bring det ind til os, for vi er villige til at se på det, og det har vi jo også gjort løbende, skruet hjælpeordninger sammen der henvender sig til lige netop den ene eller den anden problemstilling, og det er vi også villige til at gøre igen, men vi skal lige se hvordan situationen udvikler sig.«

‘Kulturpolitikerne’ er skabt og produceret af Lasse Marker og Why Consulting i samarbejde med Kulturmonitor. Kulturmonitor har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce