0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Marianne Jelved (R) var kulturminister i perioden 2012-2015.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Marianne Jelved i ‘Kulturministrene’: »Kulturlivet er lige som frøene i blomsterbedet. Det skal plejes«

Hun blev blandt andet kendt for at ville føre værdikamp på kulturområdet, for den store nationale læsekampagne ‘Danmark læser’, en ny teateraftale, en ny filmaftale og 150.000 kilometer i ministerbilen som kulturminister. Mød Marianne Jelved i femte afsnit af podcasten ’Kulturministrene’.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun nåede at køre 150.000 kilometer i ministerbilen og besøge projekter over hele landet, da Marianne Jelved (R) i perioden 2012-2015 besad posten som kulturminister.

'Kulturministrene' – Kulturmonitor og Kulturmødet

Podcast fra Kulturmonitor – Marianne Jelved i femte afsnit af 'Kulturministrene': »Kulturlivet er lige som frøene i blomsterbedet. Det skal plejes«
Podcast fra Kulturmonitor – Marianne Jelved i femte afsnit af 'Kulturministrene': »Kulturlivet er lige som frøene i blomsterbedet. Det skal plejes«

Henter…

Netop arbejdet med at udbrede kunsten og kulturen i hele Danmark – særligt med fokus på børn og unge – er blot en at de mange ting som hun kommer ind på i det femte afsnit af Kulturmonitors og Kulturmødets podcast-serie ‘Kulturministrene’.

»Kulturlivet er lige som frøene i blomsterbedet. Det skal plejes. Kulturlivet er ekstremt stort og meget differentieret. Derfor er det også en opgave for en kulturminister at sætte sig ind i, hvad det er, der sker. Hvor er knasterne – hvor er succesmulighederne? Hvad skal vi prioritere i Danmark? Det er ministerens opgave at være håndsrækker til dem, som skal udmønte kulturlivet,« siger Marianne Jelved i dag.

Filmaftale kunne godt trænge til en opdatering

Hun blev som kulturminister blandt andet kendt for at ville føre værdikamp på kulturområdet, for den store nationale læsekampagne ‘Danmark læser’, en pulje på 40 millioner kroner til at fremme børn og unges møde med kunst og kultur, en teateraftale og ikke mindst en ny filmaftale, der tilførte 70 millioner kroner til området og blandt andet indehold en aftale om kvalitetskrav til alle statsstøttede film.

I dag lider den danske filmbranche under manglende arbejdskraft og er samtidig presset af de internationale streamingtjenester, hvilket betyder, at området efter Marianne Jelveds mening godt kunne trænge til et eftersyn eller en opdatering.

»Man skal ikke lade aftaler af den karakter vare rigtig lang tid. Der er en vis ræson i at gå dem efter, for der sker mange ting. Derfor kunne man godt sige til den nye kulturminister, at der jo ikke er noget i vejen med at tage nogle af de gamle aftaler op og se om de kræver en fornyelse,« siger hun.

Stormvejr om underholdningsorkestret

Et af de største stormvejr hun som kulturminister kom ud for var, da DR som følge af besparelser valgte at lukke underholdningsorkesteret. Det kostede både et samråd og massiv kritik i pressen, der krævede at kulturministeren tog handling på det. Det afviste Marianne Jelved imidlertid, da hun ikke mente, at det var en politisk opgave at prioritere midlerne i DR.

»Debatten var selvfølgelig i en eller anden forstand hård, men den var ikke så hård, at jeg havde lyst til at opgive mine synspunkter for jeg mente, at det var de rigtige. Hvis først politikerne går ind og tager ansvaret fra den bestyrelse, som har ansvaret for at prioritere midlerne, så kan man lige så godt lade være med at være politiker,« lyder det fra den tidligere minister i dag.

Serien ‘Kulturministrene’ er skabt og produceret af Lasse Marker og Why Consulting i samarbejde med Kulturmonitor og Kulturmødet. Kulturmonitor har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce