0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Uffe Elbæk var kulturminister for De Radikale i perioden 2011-2012.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Elbæk i ‘Kulturministrene’: »Jeg pleasede ikke de rigtige«

Uffe Elbæks tid som kulturminister i Helle Thorning-Schmidts regering blev en af de korteste og mest tumultariske i nyere tid.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han var ubetinget en af regeringens mest omtalte ministre fra det øjeblik, han tiltrådte som kulturminister i 2011, og indtil han blot et år senere gik af igen.

'Kulturministrene' – Kulturmonitor og Kulturmødet

Podcast fra Kulturmonitor – Uffe Elbæk i fjerde afsnit af 'Kulturministrene': »Jeg pleasede ikke de rigtige«
Podcast fra Kulturmonitor – Uffe Elbæk i fjerde afsnit af 'Kulturministrene': »Jeg pleasede ikke de rigtige«

Henter…

Uffe Elbæks tid som kulturminister i Helle Thorning-Schmidts S-SF-R-regering blev en af korteste og mest tumultariske i nyere tid. Ikke mindst fordi Uffe Elbæk, der den gang var medlem af Radikale Venstre, gik ind ad porten til Kulturministeriet i Nybrogade med en stor stak ambitioner under armen.

Han skabte hurtigt overskrifter med visioner om en Marshall-plan for kulturlivet, et opgør med 100 års kulturpolitik og et generelt ønske om at ændre nogle af de fastlåste strukturer i støtteordningerne, hvor Uffe Elbæk blandt andet havde planer om at skabe bedre rammer for de unge.

»Grunden til, at jeg havde den drøm om at hæve kulturambitionerne, var et dybfølt – og helt ind i hjertet – ønske om, at kulturpolitik, kultur og kunst skulle have en reel anerkendelse og betydning i måden, vi forstår Danmark og vores samfund på,« fortæller Uffe Elbæk i fjerde afsnit af podcastserien ‘Kulturministrene’.

Direkte ind fra Aarhus

Den senere stifter af Alternativet og nu medlem af partiet Frie Grønne kom direkte ind på kulturministerposten uden en fortid i Folketinget, hvilket ifølge ham selv var en medvirkende årsag til, at det ikke lykkedes at få mange af de storstilede planer på området igennem.

Samtidig var mange af de faste og indgroede magtstrukturer på kulturområdet svære at rokke ved.

»Jeg tror, at branchen tænkte: Hvad pokker har han gang i? Jeg pleasede ikke de rigtige,« lyder det fra den tidligere kulturminister, der også kommer ind på mobberierne, anklagerne om nepotisme og hele hændelsesforløbet, der førte til, at han selv valgte at træde tilbage. Anklager som han efterfølgende blev pure frikendt for.

Serien ‘Kulturministrene’ er skabt og produceret af Lasse Marker og Why Consulting i samarbejde med Kulturmonitor og Kulturmødet. Kulturmonitor har haft fuld redaktionel frihed under tilrettelæggelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce