0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Christer Holte
Foto: Christer Holte

Steen Bording Andersen er formand for Danmarks Biblioteksforening.

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteksformand: Fint signal i finanslovsudspil – men hvor er fokus på læselysten og lige adgang til den fremadstormende digitale litteratur?

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatindlæg: Det er et fint signal, at regeringen på biblioteksområdet i finanslovsudspillet vil afsætte 1,5 millioner kroner årligt i 2022-2023 til bibliotekernes formidling af FN’s Verdensmål, for det er en anerkendelse af, at folkebibliotekerne – som den mest besøgte kulturinstitution – netop kan forankre den indsats.

Folkebibliotekerne har arbejdet sammen med en række af verdensmålsorganisationerne om dette i de seneste år, men hvis det for alvor skal rykke og også involvere de kommuner, hvor bibliotekerne har en rolle i forhold til at skabe en folkelig involvering og aktiviteter i forbindelse med indsatsen, så skal der også sættes midler af til aktiviteter – og her har vi foreslået midler i størrelsesordenen 25 millioner kroner.

Vi havde også håbet, at der var blevet afsat midler til en landsdækkende indsats for læselyst, for det haster med at gøre noget.

Flere børn skal læse – og læse af lyst. Det ville være oplagt at afsætte midler til nationale initiativer, der skal styrke børn og unges læsning og læselyst, da undersøgelser viser et væsentligt fald i læselysten hos børn omkring 6. klasse.

Det haster med at øge læselysten

Med udgangspunkt i oplægget ’En stærk læsekultur hos børn og unge: Oplæg til en national læsestrategi’, som er skabt af en læsekoalition bestående af forlag, forfattere, boghandlere, danske skoleelever, Forældre og Skole, pædagogiske læringscentre og biblioteker, foreslås at iværksætte nye tværgående initiativer og skabe ny viden, der kan styrke børn og unges læsekultur inden for syv definerede indsatsområder.

Det kan både være nye initiativer og udbredelse af eksisterende initiativer, der har udviklet metoder og erfaringer med potentiale for landsdækkende spredning.

I Sverige afsatte man forrige år 200 millioner kroner, men i Danmark kunne man komme langt for 25 millioner kroner, fordi så mange parter står bag. Det kunne jo også bakke op om den øgende indsats for de ordblinde, som undervisningsministeren har lagt vægt på.

Større og større forskel på niveauet i kommunerne

Men vi er grundlæggende glade for, at regeringen sætter fokus på folkebibliotekernes potentiale.

Selvom bibliotekerne traditionelt set finansieres af kommunerne, så oplever vi desværre, at der bliver større og større forskel på niveauet i kommunerne, så man kunne fra Folketinget og regeringens side støtte op om at skabe et mere lige tilbud for borgerne ude i landets forskellige kommuner.

Her kunne man støtte ved at afsætte midler nationalt til at sikre alle borgere en mere lige adgang til at kunne låne e-bøger og lydbøger.

Udlån af e-bøger og lydbøger er på landsplan fordoblet fra 2019 til 2021, og væksten ser ud til at fortsætte. Det medfører, at udgiften til digitale udlån er steget fra 50 millioner kroner i 2017 til 100 millioner kroner i 2021.

Konsekvensen har desværre været, at flere og flere kommunale biblioteksvæsner nedsætter grænsen for, hvor mange e-bøger og lydbøger børn og voksne kan låne, og det medfører store forskelle i de digitale bibliotekstilbud landets kommuner imellem.

Alt afhængig af det politiske ambitionsniveau kunne man afsætte en aktivitetsbestemt bevilling, der sikrer en digital overbygning, så alle borgere i landet kan få en mere ensartet digital mulighed for at låne digitale materialer fra bibliotekerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce