0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringens udspil til finansloven 2022 vil styrke kulturens rolle i udkantsområderne – Statens Museum for Kunst får hovedrolle

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen ønsker nu at sætte handling bag sine udtalte planer om at få kulturen ud til hele landet ved at prioritere udkantsområderne.

Det står klart på baggrund af dagens finanslovsudspil, der er centreret omkring økonomiske tilskud til tre jyske, forskelligartede kulturtilbud uden for de store byer i form af Statens Museum for Kunsts (SMK) kommende afdeling i Thy, Kattegatcentret i Grenå samt det kommende, moderniserede Danevirke Museum ved det historiske voldanlæg i Sydslesvig.

Mens Kattegatcentret med finanslovsudspillet får fornyet en ellers udløbet driftsbevilling, stadfæster regeringen sin allerede færdigforhandlede bevilling i form af en årlig million i driftsstøtte til Danevirke Museum, som alle Folketingets tilbage i december bakkede op om.

Hvad angår SMK-afdelingen og den fondsstøttede afdeling på Doverodde Købmandsgård, der skal ombygges til at huse det nye, permanente nationalgalleri, foreslår regeringen at bevilge museet 1,6 millioner i 2022, 1,8 i 2023 og fire millioner i 2024, hvorefter afdelingen skal fortsætte på en 3,7 millioner kroner årlig driftsstøttesum.

"Det er en vigtig prioritet for regeringen, at der er et godt udbud af kultur i hele landet, så det er muligt at skabe de fællesskaber, kulturen giver. I Statens Museum for Kunsts afdeling i Thy kan man med de penge, vi har sat af til den fremtidige drift, gøre lige præcis det," siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Kulturordfører: Kulturdelen bærer også præg af økonomisk forsigtighed

Til Kulturmonitor sætter Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, flere ord på finanslovsudspillet og de tre nævnte indsatsområder, der samtidig sætter det eneste decideret kultur-orienterede præg på regeringens pjece om udspillet.

"Nu har vi i 2,5 år sagt, at det er en vigtig prioritering for regeringen, at der er gode kulturtilbud i hele landet. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi hjælper med at etablere og drive noget nyt i form af SMK i Thy, at vi holder hånden under Kattegatcentret, og at vi kan lave noget som det her Danevirke Museum, der fortæller en meget unik del af Danmarkshistorien," siger kulturordføreren.

Overordnet bærer udspillet – der også sætter ring om den politiske aftale om 60 udflyttede uddannelsespladser fra København til Holstebro og sender midler til bibliotekerne – desuden præg af den økonomiske forsigtighed, som finansminister Nicolai Wammen (S) betonede på pressemødet i forbindelse med offentliggørelsen af udspillet. Det forklarer Kasper Sand Kjær.

"Der er jo den generelle ramme om finansloven, at der er færre penge at gøre godt med i år, fordi det også handler om at løfte foden fra speederen, som vi hørte finansministeren formulere det. Så det bærer kulturdelen også præg af," siger ordføreren.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce