0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kulturarbejdere kræver flere kulturnyheder på tv-fladen forud for medieforhandlinger

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bør i Danmark lade os inspirere af Sverige og give kulturen en fast plads på DR og TV 2’s nyhedsflader.

Det mener tre repræsentanter fra teater- og musikmiljøet – Sanne Graulund, Ole Rasmus Møller og Christiane Bjørg Nielsen – der af samme grund har sat gang i en underskriftindsamling med titlen 'Kulturnyheder som en del af nyhedsdækningen på DR og TV 2'.

“I vores naboland Sverige er ‘Kulturnyheterna’ et fast, populært indslag på det statslige SVT. Alle ugens hverdage, sommerferien undtaget, er der nyt fra kulturlivet i nyhedsfladen. Det bør vi lade os inspirere af i Danmark, hvor vores to store public service-kanaler kun lejlighedsvist dækker kulturen i nyhedsudsendelserne. Kulturnyheder er ofte henvist til regionale kanaler og magasinprogrammer,” lyder det i oplægget til underskriftindsamlingen, hvor følgende også bliver slået fast:

“Sporten har, som eneste repræsentant fra kulturen, sin egen plads i nyhedsdækningen. Vi mener, at kulturformidling er vigtig for vores fælles fortælling og forståelse og ikke kun der, hvor brugerne i forvejen selv søger den, men for alle – som en del af nyhedsfladen.”

Skal gerne være et budskab fra et samlet kulturliv

I skrivende stund har over 700 mennesker sat deres signatur på den digitale underskriftindsamlingen.

En betydelig del er kulturarbejdere fra forskellige hjørner af dansk kulturliv, og blandt dem finder man eksempelvis skuespiller Helene Egelund, operasanger Carina Tybjerg Madsen, sanger og komponist Sinne Eeg, skuespiller og klipper Bue Nielsen, næstformand i Dansk Musiker Forbund (DMF) og musiker Henrik Jansberg, sceneinstruktør Christoffer Berdal samt Ditte Maria Bjerg, der aktuelt er rektor for Malmö Teaterhögskola.

Underskriftindsamlingen kommer forud for de medieforhandlinger, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har annonceret står øverst på hendes dagsorden, og initiativtagerne vil, når kulturlivet har haft en rum tid til at bakke op om opfordringen, sende et brev og underskrifterne til ministeren samt DR og TV 2.

“Vi arbejder på at få et samlet kulturliv til at bakke op om opfordringen,” siger skuespiller og sanger Christiane Bjørg Nielsen, der er en af initiativtagerne, til Kulturmonitor.

Kultur skal ikke kun være for eliten og de opsøgende

Initiativet er blevet mødt med positive tilkendegivelser, og ifølge Christiane Bjørg Nielsen giver mange af hendes i kollegaer i kulturbranchen udtryk for, at de ofte har skelet misundeligt til Sverige og ønsket, at der i danske nyhedsudsendelser ikke kun blev sagt “og nu til sporten”, men også “og her kommer kulturnyhederne”.

“Det er svært at sige, hvilken forskel det konkret vil kunne gøre for dansk kulturliv. Men alene det, at der – hvis det bliver tilfældet – bliver oprettet en kulturredaktion, vil betyde, at man får et sted at henvende sig med sine nyheder om kultur, og det vil være en kæmpe stor ting for os. I dag er kulturfolkets chancer for at komme med i nyhedsudsendelserne på tv jo tæt på nul,” siger Christiane Bjørg Nielsen og påpeger, at det ser helt anderledes ud på sportsområdet, fordi der er en kontinuerlig sportsdækning i nyhedsudsendelserne.

“I dag skal man aktivt opsøge kulturformater – for eksempel ‘Kulturen på P1 – og det gør vi, der i forvejen interesserer os for området. Men hvis man som samfund synes, at kultur er vigtigt, så er det passende at bære kulturområdet ind i nyhedsudsendelserne ligesom svenskerne. Kulturnyheder skal ikke kun være for eliten og de kultursmarte. Det er for alle. Ligesom sport er kultur jo også folkelig,” siger Christiane Bjørg Nielsen.

Sanne Graulund, Ole Rasmus Møller, Christiane Bjørg Nielsen og underskriverne står ikke alene med ønsket om at påvirke medieforhandlingerne. Forenede Kritikere har tidligere spillet ind med tre forslag – heriblandt et styrket fokus på den fagprofessionelle kritik.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce