0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kultur- og sundhedsindsats i Odense har brugt billedkunsten som behandlingsalternativ: "Her var vi ude i noget helt andet og helt nyt"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden det tværkommunale projekt 'Kultur på recept' drejede nøglen om i 2019, er en række beslægtede kultur- og sundhedsindsatser dukket op rundt omkring i landet.

Seneste skud på stammen finder man i Odense, hvor Børne- og Ungdomspsykiatriens afdeling for spiseforstyrrelser og funktionelle lidelser gennem det seneste år har prøvet kræfter med kunsten som en tilføjelse til den normale behandling.

Under titlen 'Kunsten at male sig ud af et hjørne' og med ledelse af billedkunstner Karsten Auerbach har den fynske psykiatriafdeling arbejdet med 20 patienter mellem 13 og 19 år og gennem billedkunstneriske udfoldelser forsøgt at ændre de unges tanke- og handlingsmønstre. Forskningsprojektet publiceres internationalt senere i år og er blandt andet støttet af Kulturregion Fyn og Region Syddanmark – parter, der har fået ny, værdifuld viden for pengene ifølge den initiativtagende billedkunstner.

"Min ide med kunstprojektet var at gå et skridt videre end 'Kultur på recept' og undersøge, hvorfor kulturtilbud er gavnlige. Hvad er det for nogle mekanismer og dynamikker, der virker? Det var et skridt væk fra Sundhedsstyrelsens meget generelle tilgang og til det mere fokuserede og specifikke, for psykisk syge kan og må ikke anskues som blandede bolcher," siger Karsten Auerbach til Kulturmonitor og tilføjer:

"Vi var meget optagede af, om kunsten kunne skabe et slags diagnosefrit rum midt i sygehusets målrettede behandlingskontekst. To patienter, jeg på et tidspunkt spurgte direkte, bekræftede næsten enslydende: 'Når jeg er hér, følger angsten og tvangstankerne ikke med ind'."

"Noget helt andet og helt nyt"

Under mere løse, usystematiske omstændigheder har Karsten Auerbach tidigere arbejdet med unge med spiseforstyrrelser og funktionelle lidelser i sit atelier i Faaborg.

Netop det arbejde er nu endt med at lægge kimen til forskningsprojektet i Odense, som foruden Karsten Auerbach havde 30 læger og sundhedsfaglige medarbejdere med ombord.

"Det var et gensyn med en af de unge, jeg tidligere har arbejdet med, som gav mig ideen til kunstprojektet. Da hun fortalte, hvor meget forløbet havde betydet for hendes helbredelsesproces, fik jeg lyst til at undersøge, hvad vi dog havde gjort rigtigt," siger billedkunstneren.

Undervejs i forskningsprojektet, der blev fulgt af medicinstuderende Laura Bøgh, og som indgår i hendes kandidatspeciale, havde Karsten Auerbach og den sundhedsfaglige medarbejderstab fokus på billedkunsten som en måde at løsrive de mentale udfordringer fra sprogets kasser og doktriner – et fokus, der ifølge kunstneren bragte både patienter og behandlere i berøring med "noget helt andet og helt nyt."

"Næsten al behandling i psykiatrien består af samtaler og dermed af ord. Forskningen viser, at mange spiseforstyrrede og funktionelle patienter har nedsat evne til at sætte ord på følelser (alexithymi, red.). Derfor lavede jeg en del øvelser med patienterne i at sætte billeder på følelser," siger kunstneren og fortsætter:

"Med det stærke fokus på, hvad kunsten kan i sig selv som aktivitet og materialitet – var vi langt forbi den klassiske psykodynamiske kunstterapis instrumentalisering af kunsten, hvor billedudtryk oftest kun er lukket ind i behandlingsrummet for at hente indhold op fra patientens underbevidsthed. Billedet reduceres til sit indhold af tegn, symboler og betydninger som derefter analyseres og fortolkes med ord, ord og ord sammen med en psykoterapeut. Her var vi ude i noget helt andet og helt nyt."

Plads til at udfolde "det mere medmenneskelige møde"

Et andet sted, hvor forskningsprojektet ifølge Karsten Auerbach adskiller sig fra tidligere forsøg ud i kultur- og sundhedskoblingen, er i fødekæden fra patient til behandler.

Hvor det i det ellers succesfulde 'Kultur på recept'-projekt var jobcentrene, der rekrutterede borgere, mens evalueringen blev udført af konsulenter fra den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS, har det odenseanske projekt ifølge billedkunstneren taget "et skridt længere ind i en egentlig tværfaglighed mellem kultur og sundhed,"

"Lægernes interesse gjorde det muligt at tage kunsten helt ind i en klinisk kontekst, hvor det var læger med dyb specialviden om de pågældende diagnoser, der selv udvalgte patienter og udførte forskningen," siger billedkunstneren.

Den holdning deler Susie Andersen, som var leder for Børne- og Ungdomspsykiatriens afdeling for spiseforstyrrelser og funktionelle lidelser på Odense Universitetshospital (OUH) under projektet.

Hun er ikke i tvivl om, at arbejdet med kunstbaserede aktiviteter har vist sig at kunne bidrage med noget positivt i patienternes helingsproces.

"Det kreative arbejde er for de unge en måde at udfolde sig, være undersøgende på sig selv, finde andre sider af sig selv end den identitet, diagnosen giver mange af dem. De har brug for tid og rum til at lege, fantasere og eksperimentere, uden at det skal blive til noget bestemt," siger Susie Andersen.

Efter projektets afslutning har hun lavet en kvalitativ undersøgelse af personalets oplevelser. Her står det ifølge overlægen klart, at udbyttet langt fra kun er kommet patienterne til gode.

"For behandlerne har projektet givet nyt liv til intuitionen i arbejdet og dermed givet plads til at udfolde det mere medmenneskelige møde med patienterne," siger overlægen.

Kan søsætte mere langsigtede og strategiske initiativer

Hos Kulturregion Fyn, der har spædet til med midler fra sin Kultur og Sundhedspulje, ser formand Lars Erik Hornemann frem til at få kortlagt de forskningsresultater, der pointerer projektets egentlige betydning.

"Med forskningsresultaterne får vi viden om, hvilken effekt kunstbaserede aktiviteter har i et behandlingsforløb, og hvordan de kan implementeres som et helende element. Den viden kan lette søsætningen af nye, mere langsigtede, strategiske kultur- og sundhedsfremmende kulturinitiativer," siger Lars Erik Hornemann.

Også medicinstuderende Laura Bøgh glæder sig til i efteråret at løfte sløret for den kvantificerbare essens af det, hun opsummerende kalder "præcis dét, patienterne i psykiatrien efterlyser for at få det bedre."

”I faglitteraturen kritiserer patienterne elementer og mangler i den nuværende tilgang i psykiatrien, hvilket kan forsinke deres proces i at få det bedre. Netop de mangler er blevet omfavnet og har fået tildelt en plads gennem kunstprojektet, endda uden at der har været en forventning om det,” siger Laura Bøgh.

Kunstværkerne, som 'Kunsten at male sig ud af et hjørne' har resulteret i, kan i øjeblikket ses på Odense Centralbibliotek, hvor de står udstillet frem til 31. juli.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce