0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ivan Riordan Boll/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Ivan Riordan Boll/Politiken/Ritzau Scanpix

Akademiraadet melder ud om regeringens plan for uddannelsesområdet, herunder det kunstneriske. Her er det Scenekunstskolen i Odense.

Kunstuddannelser: Akademiraadet kommer med opfordring til regeringen på baggrund af omdiskuterede udflytningsplaner

Kulturpolitik

Akademiraadet har givet sit besyv med hvad angår regeringens omfattende og omdiskuterede udspil møntet på blandt andet de kunstneriske uddannelser.

Udspillet bærer titlen ’Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund’ og har blandt andet gjort sig bemærket ved at indeholde planerne om at flytte 60 uddannelsespladser på musik- og scenekunstområdet fra København til Holstebro.

Manøvren er en af flere i udspillet, der har til hensigt at modvirke centralisering og geografisk skævvridning i Danmark – noget, som Akademiraadet entydigt bakker op om i et åbent brev stilet til syv af landets relevante ministre, herunder kulturminister Joy Mogensen (S), statsminister Mette Frederiksen (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

’I dag sker der en uhensigtsmæssig fortætning, især i Aarhus og København. Det er Akademiraadets klare opfattelse, at det er nødvendigt at begrænse den vækst i de to byer, der sker på bekostning af udviklingen i resten af landet, og på bekostning af byernes oplande,’ lyder det blandt andet i brevet, der også direkte adresserer regeringens valg om at flytte kunstneriske uddannelsespladser fra hovedstaden til det vestjyske.

’Der er mange eksempler på virkelig gode kunstneriske uddannelser i provinsbyer. Bare i Skandinavien kan man pege på uddannelserne i Tromsø og Umeå. Kunstneriske uddannelser spiller, som regeringen påpeger, en væsentlig rolle for byers identitet og udvikling, selvom de i antal studerende og økonomi ikke fylder meget,’ skriver Akadamiraadet, der slutteligt har en opfordring til de syv ministre:

’Derfor foreslår Akademiraadet, at regeringen tillige styrker de jyske og fynske kunstakademier.’

For nyligt har en lignende opfordring fundet vej til Joy Mogensen med Det Jyske Kunstakademis rektor, Judith Schwarzbart, som afsender. I et åbent brev opponerede hun kraftigt mod det forhold, at Det Fynske Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi – i modsætning til ministeriets andre uddannelser – ikke har fået del i Kulturministeriets tre millioner kroner store kompensation for tabt fysisk undervisning under krisen.

“Denne forfordeling af provinsakademierne er desværre systematisk. At den er historisk betinget, gør det ikke mere rimeligt,’ skrev rektoren blandt andet.

Kulturminister har besvaret kritik

Akademiraadets tilkendegivelse om regeringens udspil følger et begivenhedsrigt for- og efterspil ladet med følelser, forslag og kritik.

Mens to berørte uddannelsesledere har udtrykt forundring over udflytningsplanerne, har en samlet scenekunstbranche forsøgt at bremse udflytningen af de scenekunstneriske uddannelsespladser ved i stedet at foreslå oprettelsen af en helt ny uddannelse i drama- og dansepædagogik i Holstebro.

Til Kulturmonitor har Joy Mogensen afvist kritikken af at have siddet scenekunstbranchen overhørig og blandt andet betonet, at den politiske aftale beror på en høj grad af fleksibilitet, og at efterspillet af aftalen er åben for input.

“Noget af det, som aftalen også lægger op til, er en fleksibilitet i forhold til, at der også er mulighed for at gå i dialog med branchen om at lade dele – eller store dele – af danseuddannelsen blive i København, så man både har et tilbud i København og i Holstebro, men så stadigvæk have de 30 kunstneriske pladser i Holstebro. Det skal vi jo bare have til at virke,” sagde ministeren.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage