0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterede i dag planerne om udflytning og omlægning, der blandt andet berører det kunstneriske uddannelser.

Politisk aftale på plads: 60 kunstneriske uddannelsespladser flyttes fra København til Holstebro – dog med et »men«

Kulturpolitik

Et bredt flertal i Folketinget har fredag landet en aftale, der har til formål at skabe bedre uddannelsesmuligheder i hele landet.

I den forbindelse står det nu klart, at planerne om at flytte 60 uddannelsespladser hos de kunstneriske uddannelser fra København til Holstebro bliver en realitet.

’Det er en klar ambition for partierne bag den her aftale, at flere skal have en uddannelse. Derfor vil vi sikre, at alle typer uddannelser er tilgængelige i hele landet. På den måde får vi dels skabt uddannelser ude i landet, som kan tiltrække unge, der ellers ville have valgt en uddannelse i en større by. Og dels får vi tiltrukket grupper af studerende, som ellers slet ikke ville have fået en videregående uddannelse,’ siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om aftalen.

Omfatter ikke udelukkende dans

Udflytningsplanerne blev i sidste måned modtaget med skeptiske miner af netop fratrådt og dermed tidligere rektor for Den Danske Scenekunstskole Mads Thygesen, der med en vis forundring forholdt sig til udsigten til at flytte 30 pladser fra Den Danske Scenekunstskoles danseuddannelser til Holstebro.

Med den nye politiske aftale kan han og beslutningens øvrige involverede dog også se politikerne bløde planerne en smule op.

I aftalepapiret fremgår det i hvert fald, at en del af de 30 pladser fra Scenekunstskolen kan tages fra andre af skolens uddannelser i København og ikke nødvendigvis alene skal omfatte dans.

’Det kan dog muligvis være hensigtsmæssigt af hensyn til de faglige samarbejdsmuligheder med musikuddannelserne og opbygning af et samlet studiemiljø i Holstebro, at en del af pladserne eventuelt kan tages fra andre af Den Danske Scenekunstskoles uddannelser i København – således at det fortsat kan være muligt at tage en danseuddannelse i København,’ lyder det i aftalepapiret.

19 millioner kroner til deling

Som varslet udflyttes der også 30 uddannelsespladser fra København til musikuddannelser på en ny uddannelsesfilial i Holstebro under Det Jyske Musikkonservatorium.

Udflytningen sker i forbindelse med optaget af nye studerende på uddannelserne i 2023 og betyder, at der fra 2023 årligt frigives 10 uddannelsespladser på de kunstneriske uddannelser i København.

Som led i den samlede manøvre modtager Den Danske Scenekunstskole og Det Jyske Musikkonservatorium tilsammen 19 millioner kroner i drifts- og etableringstilskud i perioden frem til 2026.

Rettelse 25/6-2021 kl. 21.03: Det fremgik tidligere af artiklen, at der også skulle flyttes 30 uddannelsespladser fra Rytmisk Musikkonservatorium i København. Institutionen er imidlertid ikke nævnt i aftaleteksten og er derfor fjernet fra artiklen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage