0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Søren Rønholt, Göteborg Universitet, Gregers Tycho/Ritzau Scanpix og Presse.
Foto: Søren Rønholt, Göteborg Universitet, Gregers Tycho/Ritzau Scanpix og Presse.

I toppen fra venstre: Bo Damgaard, Helene Gjerris og Mads Thygesen. I bunden fra venstre: Sanne Kofod Olsen, Claus Skjold Larsen og Eva Præstiin.

Holdet er sat: Disse 13 personer skal forme fremtidens kunstuddannelser

Kulturpolitik

Kulturministeriet har nu sat navn på de 13 udvalgsmedlemmer, der skal finde ud af, hvordan landets syv kunstuddannelser for fremtiden bør ledes og organiseres.

’Udvalg for reform og udvikling af de kunstneriske uddannelser’ er samtidig blevet angivet som det konkrete navn på arbejdsgruppen, der træder til i en tid, hvor uroen på først Den Danske Filmskole og senere Det Kongelige Danske Kunstakademi har kostet rektorposter og affødt højlydt kritik.

Blandt udvalgsmedlemmerne finder man da også centrale aktører fra netop de to uddannelser. Det drejer sig i Filmskolens regi om konstitueret rektor Bo Damgaard samt aftagerpanelsformand Louise Vesth, mens det for Kunstakademiets vedkommende tæller den tidligere rektor Sanne Kofod Olsen og aftagerpanelsformanden Holger Reenberg.

Derudover består udvalget af folk fra den resterende del af det kunstneriske uddannelsesspektrum, heriblandt rektor for Den Danske Scenekunstskole Mads Thygesen og rektor for Syddansk Musikkonservatorium Claus Skjold Larsen.

Også rektor for Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann er indlemmet i selskabet, som fra de studerendes side har fundet plads til Monica Vejgaard, der repræsentant for Konservatoriestuderendes

Fællesråd (KSF), og repræsentant for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) Mick Scholtka.

Arbejdsrammerne er sat

Fra Kulturministeriets side lyder de formelle ord om udvalget, at det ’skal undersøge ledelse og strukturer samt komme med anbefalinger til fremtidig organisering og udvikling på de kunstneriske uddannelser.’

Til Kulturmonitor har Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, tidligere forklaret, at forslaget om at etablere bestyrelser på de kunstneriske uddannelser er et af arbejdsgruppens fokusområder.

“Helt overordnet kan man sige, at de kunstneriske uddannelser er i et demokratisk underskud, hvor medstemmelse ikke i samme grad er tænkt ind i ledelsen og strukturen. En af måderne, man kan styrke den del af en uddannelse, er ved at nedsætte en bestyrelse, og det er vi ret sikre på er den rette vej at gå,” sagde Kasper Sand Kjær og tilføjede:

“Men der er som bekendt mange måder at sammensætte en bestyrelse på og mange overvejelser, der spiller ind. Hvordan det kan gøres bedst, er noget af det, som udvalget skal kigge på.”

Det indledende møde blev afholdt 25. marts, og udvalgets undersøgelse skal efter planen være afsluttet til oktober 2021.

I alt syv videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner hører i dag under Kulturministeriet. Det drejer sig om Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunstskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Rytmisk Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Kunstakademi.