0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tycho Gregers, Ivan Riordan Boll og Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
Foto: Tycho Gregers, Ivan Riordan Boll og Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Frie Grønne vil samle de kunsteriske uddannelser på et kunstuniversitet.

Politisk udspil: Saml de kunstneriske uddannelser på et nyt nationalt kunstuniversitet

Kulturpolitik

I den kommende uge rammer de kunstneriske uddannelser dagsordenen på Christiansborg, når spørgsmålet om bestyrelser på skolerne er omdrejningspunkt for hele to debatter i folketingssalen.

Men er bestyrelser nok til at styrke uddannelsesinstitutionerne?

Ikke hvis man spørger Fri Grønne. Partiet forslår i et nyt udspil, at de videregående kunstneriske uddannelser bliver samlet på en helt ny uddannelsesinstitution med navnet Kunstuniversitet Danmark.

“De kunstneriske uddannelser har behov for et fagligt, organisatorisk og økonomisk løft. Vores udspil er et forsøg på at lave et virkelig ambitiøst gearskifte, som på sigt vil have en positiv indvirkning på hele kunst- og kulturlivet,” siger Uffe Elbæk fra Frie Grønne.

Konkret foreslår partiet, at der bliver etableret et kunstuniversitet fordelt på to nye campusser – én i Aarhus og én i København.

Til at begynde med skal Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunstskole, kunstakademierne, musikkonservatorierne, Forfatterskolen, designskolerne, arkitektskolerne og konservator-uddannelsen være et del af kunstuniversitetet. På sigt kan andre kunstneriske uddannelser som eksempelvis The Animation Workshop og de kunstpædagogiske uddannelser blive en del af kunstuniversitetet.

“Vi har i dag nogle kunstuddannelser af meget varierende størrelse, som ikke har den plads i kunst- og kulturlivet, som de kunne og burde have. De er for opsplittede og for små og kommer for nemt under pres,” siger Uffe Elbæk og uddyber:

“Kunstuddannelserne ville kunne så meget mere sammen, hvis det organisatoriske setup understøttede det. I dag er der for få ressourcer. Der er ikke den nødvendige ledelsesmæssige kapacitet, studiemiljøerne er ikke tilstrækkeligt stærke, og nogle af uddannelserne mangler organisatoriske ressourcer til at håndtere de krav, som de bliver mødt med fra politisk side – eksempelvis i forhold til akkrediterings- og dokumentationskrav.”

Bestyrelse på ’internationalt niveau’

Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) – i kølvandet på balladen på Kunstakademiet i København