0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt projekt skal tackle ung ledighed med kultur: "Kulturinstitutionerne skal tage et større ansvar i det samfund, de er en del af"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens de positive resultater fra pilotprojektet 'Kultur på recept' igen har givet social- og sundhedssektoren god grund til at tage kunstens og kulturens potentiale alvorligt, er det nu på tide, at ubeskæftigede og sårbare unge får et løft af landets kulturinstitutioner.

Det mener Allan Klie, der står bag Aspiranterne – et kulturelt beskæftigelsesinitiativet, som Lauritzen Fonden har støttet med fem millioner, og som i denne uge gør sit indtog i Helsingør.

Her begynder første hold bestående af syv ubeskæftigede og sårbare unge, der gennem et halvt år skal indgå i arbejdsfællesskaber på Værftsmuseet, M/S Museet for Søfart, det lokale bibliotek og Kulturværftet i Helsingør. Selv har kommunen postet halvanden million kroner i projektet, der med stifter Allan Klies ord vil "give plads til de lidt skævere eksistenser" og "indarbejde en ny forståelse af begrebet kreativitet".

"På kulturinstitutionerne køres der hele tiden med korte forløb. Det vil sige, at du kan nå at følge noget fra idé til afvikling og være en del af en samlet vision om at give publikum eller brugerne en god oplevelse. Det overskueliggør nogle ting, som ellers kan stikke i mange retninger i andre dele af erhvervslivet. I mange andre sektorer kan kernen af arbejdet være mere svævende og indbyde til spørgsmålet: Hvad har det med mig at gøre? I kulturlivet er der omvendt noget klarhed, som de unge kan nyde godt af," siger Allan Klie til Kulturmonitor.

Borgmester: "Et fantastisk godt eksempel"

Ifølge Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), kan kommunen genkende meget af sig selv i Aspiranterne og de tanker om en mere systematisk kontaktflade mellem kultur og beskæftigelse, som projektet peger i retning af.

”Aspiranterne er et fantastisk godt eksempel på, hvordan vi i kommunen arbejder på tværs af områder. Vi har en årelang satsning på kultur- og turismeerhvervene, vi har fokus på uddannelsesområdet og kobling mellem uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Og så har vi efterhånden rigtigt gode erfaringer med at bruge kultur som en del af vores social- og beskæftigelsesindsats– altså alt det, 'Aspiranterne' bygger på," udtaler borgmesteren i en pressemeddelelse.

Håb om udbredelse til andre kommuner

Mens de unge aspiranter hver især vil blive fulgt af to kreative mentorer og blive tildelt en række tekniske eller administrative opgaver, som er "lette at overskue, men samtidig afgørende for den kulturelle produktion," har Aspiranterne også de langsigtede perspektiver for øje.

Planen er nemlig, at projektet skal munde ud i en praksis- og forskningsbaseret model, som kan overføres til andre kommuner i både Danmark og resten af Norden. Til det formål vil Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet (Cefu) agere forskningsenhed, og det er der ifølge Allan Klie hårdt brug for.

"Kulturinstitutionerne skal tage et mere synligt socialt ansvar i det samfund, de er en del af. De har så mange kompetencer, og hvis de kigger ud over deres egen næsetip og ikke bare kigger på kunsten for kunstens skyld, så kan kulturinstitutionerne og kunsten være et rum for refleksion, som kan give nogle vilde sociale og beskæftigelsesmæssige løft," siger Allan Klie.

Aalborg Universitet: "Et nyskabende projekt"

Stifteren uddyber, at han håber på "en slags 'plug and play'-ordning, hvor vi på sigt uddanner kreative mentorer i Helsingør, som kan køre lignende processer andre steder."

Det håb mødes med optimisme på Aalborg Universitet, hvor den projektbaserede forskning altså er sat til at finde finde sted.

”Det er et meget nyskabende projekt. Som ungdomsforskere glæder vi os til at undersøge, hvordan en ny beskæftigelsesindsats mellem private aktører, kommuner og kulturinstitutioner kan hjælpe unge i udsathed med at finde fodfæste i uddannelse, arbejde og i ungdomslivet mere generelt," lyder det fra Cefu-lektor Anne Mette W Nielsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce