0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Region Midtjylland vil øge hospitalsbudgetter som led i kulturel sundhedsindsats: "Pengene kommer tifoldigt tilbage"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Midtjylland intensiverer nu sit i forvejen udprægede fokus på kultur og sundhed.

Det sker i forbindelse med en ny kulturpolitik, som det midtjyske regionsråd netop har vedtaget, og som opridser fem strategiske indsatsområder frem til udgangen af 2024.

Den kulturpolitiske retning nævner blandt andet kulturel landdistriktsudvikling, børne- og ungekultur samt en fortsat dyrkelse af det regionale kultursamarbejde. Ifølge Jørgen Nørby (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland, er der dog ingen tvivl om, at aftalen særligt udtrykker en styrket kultur- og sundhedsindsats i regionen.

’Vi siger jo ikke, at kultur kan helbrede alt, men meget peger på, at hvis man bruger kulturen lidt mere i sundhedsvæsenet, så kan man faktisk få flere penge til de ting, man også gerne vil i sundhedsvæsenet,’ siger Jørgen Nørby til Kulturmonitor.

Udvalgsformanden hæfter sig særligt ved de særdeles positive konklusioner, som evalueringsrapporten for pilotprojektet ’Kultur på recept’ for nyligt har vist. Derudover har Holstebro praktiseret en række kulturelt betingede sundheds- og trivselsforløb under navnet ’Kultur i hverdagen’, som Region Midtjylland løbende har brygget videre på i det regionale flagskibsprojekt ’Netværk for kultur, sundhed og beskæftigelse’’.

’Jeg er mange gange blevet spurgt om, hvor vi finder pengene henne. Til det må jeg bare svare, at det jo er en prioritering, vi har lavet. Jeg fornemmer, at de andre regioner kigger med over skulderen, men udbredelsen af det her kræver også, at hospitalerne og sundhedsvæsenet begynder at se gevinsten,’ siger Jørgen Nørby.

’Vi skal ud og have solgt resultaterne’

De kulturelle aktiviteter, som har vist sig brugbare i sundhedsøjemed, tæller blandt andet fællessang, guidet højtlæsning, tegneøvelser og kulturhistoriske byvandringer samt koncerter og teater- og museumsbesøg. Regions Midtjyllands mål er nu at få sundhedsvæsenetes øjne op for de resultater, kunsten og kulturens forskellige varianter kan skabe.

’Vi skal ud og have solgt resultaterne til alle hospitalerne i hele regionen. Det er egentlig Udvalget for Regional Udvikling, der sidder og får resultaterne, men jeg mener, at vi øjeblikkeligt bør få hospitalsudvalgene ud og opleve de samme ting,’ siger Jørgen Nørby og tilføjer:

’Lige nu har et samlet midtjysk regionsråd sagt, at det er denne vej, vi vil gå. Nu er det op til sundhedshusene og udvalget for hospitalerne at være med til udbredelsen. Vi vil opfordre til, at man simpelthen vil se meningen i at øge hospitalernes budgetterne, fordi vi kan se, at vi sparer penge på at inddrage kulturen i sundhedsvæsenet. Pengene kommer tifoldigt tilbage.’

’Oplevelser, innovation og vækst i regionen’

De overordnede mål for den nye kulturpolitik er at skabe ’et mangfoldigt og varieret kulturliv for alle” og “et kompetent kulturliv i udvikling,’ som det formuleres i Region Midtjyllands pressemeddelelse.

Udover politikkens fem strategiske indsatsområder arbejdes der med tre tværgående udviklingsspor, som fokuserer på FNs verdensmål, internationalisering samt indsamling og formidling af viden og kompetencer på kulturområdet.

’Kunst og kultur spiller en vigtig rolle for vores livskvalitet, trivsel og udvikling. Et kompetent og varieret kulturliv kan både skabe gode oplevelser, innovation og vækst i regionen. Det kan styrke fællesskabet og demokratiet og bidrage med sundhedsgavnlige effekter. Derfor skal vi som region være ambitiøse på kulturområdet,’ siger regionsrådsformand Anders Kühnau i en pressemeddelelse og tilføjer:

’Vi vil i de kommende fire år arbejde for, at kulturlivet i stigende grad kommer alle regionens borgere til gode. Alle skal føle sig velkomne i kulturlivet, og vores stærke institutioner skal have endnu bedre muligheder for at udvikle sig og skabe nye kulturtilbud.’

Region Midtjyllands samlede pulje til kulturudvikling er på 10,2 millioner kroner om året.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce