0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

10 procent af de ansatte på Den Danske Scenekunstskole står til at blive fyret

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledelsen på Den Danske Scenekunstskole har varslet fyringer af 9-12 ansatte, hvilket svarer til omkring 10 procent af de ansatte på skolen.

Det fremgår af et notat til de politiske partiers kulturordførere, hvor der også står, at Den Danske Scenekunstskole så vidt muligt vil forsøge af undgå afskedigelser af lærere, men også at dette ikke kan undgås. Skolen forventer, at fyringerne vil være gennemført i slutningen af januar.

Scenekunstskolen blev sat under skærpet tilsyn af Kulturministeriet, efter at den kom ud af 2018 med et uventet millionunderskud.

Ifølge en pressemeddelelse fra Den Danske Scenekunstskole kommer skolen ud af 2019 med et overskud, men ledelsen har alligevel besluttet, at der nu skal spares 5,4 millioner kroner for at tilpasse skolens økonomi.

”Vi har arbejdet målrettet på at fremtidssikre skolens økonomi og må gennemføre en tilpasning af organisationen for at kunne realisere vores mål i de kommende år,” lyder det fra Den Danske Scenekunstsskoles rektor, Mads Thygesen, i pressemeddelelsen.

Ny stillingsstruktur påvirker økonomien

Der er flere årsager til skolens økonomiske udfordringer. Blandt andet at skolen som følge af overgangen til bachelor/kandidatuddannelser har indført en ny stillingsstruktur for underviserne, der har medført større lønudgifter.

“Den Danske Scenekunstskole har herudover haft vanskeligt ved at tilpasse sin økonomi blandt andet på grund af forpligtelser til at drive undervisning på en række bestemte geografiske lokaliteter (København, Aarhus, Odense, Fredericia og Odsherred). Hertil kommer, at skolen ikke i fornødent omfang har tilpasset udgifterne til de reducerede bevillinger, som fulgte af omprioriteringsbidraget i perioden 2016-2019. Endelig er et samarbejde med Professionshøjskolen Absalon om diplomuddannelser blevet opsagt af professionshøjskolen, hvilket også har påvirket Scenekunstskolens økonomi negativt,” lyder det i notatet til kulturordførerne.

Scenekunstskolen vil desuden udbyde to nye diplomuddannelser, hvilket kræver en investering, før uddannelserne på sigt kan styrke skolens indtægtsgrundlag.

De 5,4 millioner kroner skal ifølge Den Danske Scenekunstskoles ledelse findes ved at kigge på følgende områder:

 • Tilpasning af uddannelsesbudgetterne
 • Kvalificeret ansættelsesstop og nedlæggelse af stillinger
 • Samling af administrative og ledelsesmæssige opgaver
 • Reduktion af udgifter til undervisningsaktiviteter, produktioner og kunstnerisk udviklingsvirksomhed
 • Produktionsplaner skal kortlægges og justeres med henblik på at nedsætte omkostningerne til eksternt personale og lokaleleje
 • Reduktion af udgifterne til optagelsesprøverne

Med de kommende besparelser og prioriteringer ønsker skolens ledelse ifølge pressemeddelelsen at skabe en tydelig retning for driften og udviklingen i de kommende år med fokus på følgende punkter:

 • Fastholdelse af bachelor- og kandidatuddannelser i scenekunst på højt niveau
 • Styrkelse af kandidatuddannelserne
 • Udvikling af kulturinstitutionsopgaver
 • Investering i ny teknologi
 • Vedligeholdelse af bygninger
 • Udvikling af diplomuddannelserne og styrkelse af efteruddannelsesaktiviteter

“I de kommende tre år skal vi opbygge et økonomisk råderum for at kunne investere i vores uddannelser og forbedre sceneteknik og produktionsvilkår,” lyder det fra Mads Thygesen.

De økonomiske problemer på Den Danske Scenekunstskole førte i april 2019 til, at skolen meldte ud, at den måtte droppe to planlagte spor på kandidatuddannelsen.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce