0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De kulturelle sundhedstilbud stortrives i Region Midtjylland: "Det kan give fantastiske resultater, hvis det bruges rigtigt"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da en rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO i sidste måned konkluderede, at kunst og kultur godt kan have en forebyggende og helbredende effekt på mennesker, satte det ikke kun en stopper for en jævnligt tilbagevendende diskussion.

Det kastede også brænde på de bål, der i flere danske kommuner brænder for kulturens berettigelse i sundheds- og beskæftigelsesøjemed.

Et af dem finder man i Holstebro Kommune, hvor projektet 'Kultur i hverdagen' siden 2017 har inviteret borgere, som af forskellige grunde står uden for arbejdsmarkedet, til at prøve kræfter med kulturelle fællesskaber og kunstnerisk fordybelse.

"Kunsten og kulturen er på hver sin måde centrale størrelser i den her vision. Kunsten er de personlige værker, der kigger meget indad, og som kan vise os, at der er mange svar på vores spørgsmål. At der er mange veje til et mål," siger kunst- og kulturchef i Holstebro Kommune, Lisbet Gormsen, og fortsætter:

"Imens er kulturen det, der skuer mere udad og fremmer fællesskaber. Fællesskaber, der kan fremme selvværd og velvære blandt andre personer, der har det som én selv. Som mennesker har vi brug for begge dele, både kunsten og kulturen, og for folk, der har det svært, kan den her kombination virkelig løsne op for nogle ting. Det kan vi se, at den gør."

De syv forløb, der indtil videre er blevet gennemført i Holstebro Kommune, drejer sig om læsning, billedkunst, musik, håndarbejde og naturoplevelser, og spørger man kunst- og kulturchefen, vidner tilbagemeldingen om aktive forbedringer blandt de arbejdsløse kursister, der kæmper med manglende motivation og/eller diagnoser som angst og stress.

"Der er mange, der ikke kun får nogle gode oplevelser, men som også bliver mere arbejdsparate. Vi har ingen målbare tal, men baseret på den tilbagemelding, jeg får, kan cirka 25 procent af projektets deltagere bruge de her erfaringer konstruktivt i den videre jobsøgning," siger Lisbet Gormsen.

Ingen nye maskiner

'Kultur i hverdagen' er en slags pendant til satspuljeprojektet 'Kultur på recept', hvor fire kommuner – Aalborg, Vordingborg, Nyborg og Silkeborg – siden 2015 har kunnet tilbyde patienter med psykiske problemer et alternativ til den mere traditionelle behandlingform i form af kulturelle oplevelser og aktiviteter flere gange om ugen.

Mens 'Kultur på recept' ikke er en del af den nye finanslov og dermed går en uvis fremtid i møde, vil 'Kultur i hverdagen' fortsætte i Holstebro med tre nye forløb i det nye år.

Og heller ikke i de andre midtjyske kommuner, der tidligere har flirtet med de kunstneriske og kulturelle sundhedstilbud, ser koblingen mellem kultur og sundhed ud til at være et overstået kapitel.

Tværtimod har en millionbevilgning fra Region Midtjylland netop givet liv til et større regionalt fokus, og spørger man kulturkonsulent Mikkel Ottow i Region Midtjylland, er der al god grund til at sætte ind på området.

"Det magiske ved de her kunstneriske og kulturelle sundhedstilbud er, at man ikke skal ud at købe nye, smarte maskiner eller lave nye it-løsninger eller købe babyrobotsæler til plejehjem. De løsninger, vi bruger her, er nogle, der nærmest altid har eksisteret. Læsning, korsang, dans og så videre. Det er nogle helt almindelige, menneskelige aktiviteter, der kan give fantastiske resultater, hvis de bruges rigtigt," siger Mikkel Ottow, der tidligere har sat regionalt skub i Parkinsonforeningens 'Dans med Parkinson'-projekt og Lungeforeningens kor for KOL- og astmaramte.

Ideelle arbejdsbetingelser

Det nye, regionale flagskib hedder 'Netværk for kultur, sundhed og beskæftigelse', og med det skal 10 midtjyske kommuner efter årsskiftet prøve kræfter med de kunst- og kulturfokuserede sundhedsmetoder i en fælleskoordineret indsats, der administreres af Aarhus Universitet.

Ifølge Mikkel Ottow er det på at tide, at den danske velfærdsmodel får greb om de lavthængende frugter, der så længe har været inden for rækkevidde, og som Region Midtjylland nu for alvor sætter for øje.

"WHOs rapport bekræftede mange af de ting, man vidste i forvejen. Tag et land som England, hvor man har brugt kulturen til sundhedsfremmende formål siden årtusindskiftet. I Danmark er vi først begyndt på det inden for de sidste tre-fire år, så tidsmæssigt er vi langt bagefter. Men kvalitetsmæssigt og udviklingsmæssigt er vi meget langt foran, " siger kulturkonsulenten og tilføjer:

"Englænderne er ligefrem begyndt at kigge til os, fordi vores velfærdsmodel passer til den her type tilbud. Det passer perfekt til, at man arbejder med sammenhold, fællesskab og foreningsliv på den her måde."

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce