0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen dropper succesfuldt 'Kultur på recept'-projekt: "Det er ikke et spørgsmål om, om vi har råd. Det er et spørgsmål om, om vi har råd til at lade være"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturelle aktiviteter ordineret på recept. Det lyder måske som et underligt koncept, men ikke desto mindre er det præcis, hvad en række danske kommuner har praktiseret siden 2015, hvor projektet 'Kultur på recept' blev sat i værk med syv millioner kroner fra satspuljemidlerne.

Konkret har fire kommuner – Aalborg, Vordingborg, Nyborg og Silkeborg – kunnet tilbyde patienter med psykiske problemer som stress, angst eller depression et alternativ til den mere traditionelle behandlingform i form af kulturelle oplevelser i et 10-ugers program med kulturelle aktiviteter 2-3 gange om ugen. Og det har virket.

"I Voldingborg Kommune har vi nærmest kun haft meget positive erfaringer med projektet. Vi har haft næsten 200 borgere igennem, og de har stort set alle følt, at det her flyttede dem i en positiv retning. De har simpelthen fået det bedre," lyder det fra Dorrit Guttman, der er chef for Sundhed, børn og familie ved Vordingborg Kommune, i et interview i Kulturen på P1.

Men nu ser projektet så småt en slutning. Regeringen har ikke inkluderet 'Kultur på recept' i finanslovsforslaget, og det på trods af at projektet ifølge en midtvejsevaluering viser særdeles flotte resultater. Det viser en aktindsigt, som Kulturen på P1 har fået.

Forbedret trivsel

Ifølge midtvejsevalueringen, som er foretaget af rådgivningsvirksomheden Niras, viser deltagerne fra de fire kommuner tegn på en øget trivsel efter forløbet, ligesom at der er udbredt tilfredshed med forløbet blandt deltagerne.

Konkret viser resultaterne af et såkaldt WHO-5 trivselsindeks eksempelvis, at 88 procent af deltagerne i Nyborg Kommune har oplevet, at forløbet har bidraget til bedring. Samlet set oplever 62 procent af deltagerne i alle fire kommuner, at deres trivsel er forbedret.

Samtidig tegnes der et klart billede af, at aktiviteternes fokus på kulturen gør det muligt for deltagerne at flytte tanker væk fra sygdom og sårbar livssituation, og at det giver dem noget menings- og ressourcefuldt at være sammen om.

Evalueringen er dog kun en midtvejsevaluering, hvorfor den endelige rapport, der kommer i 2020, vil være mere retvisende for det samlede billede. Men ude hos de fire kommuner lyder meldingen, at projektet virker.

"Det er gået over alt forventning. Vi møder kursister, der kommer igen, fordi de opnår et sammenhold i løbet af forløbet. Og så vender de tilbage, fordi de har fået lyst til at komme og få noget mere kultur og har fundet nogle fede sammenhold i de grupper, de har været afsted i," siger Tue Fabricius, der er kulturhusleder i Nyborg, til Kulturen på P1.

Uvis fremtid

Ifølge ham hænger de positive oplevelser i høj grad sammen med, at deltagerne bliver taget væk fra de ting, der ellers fylder en del under et sygdomsforløb med mentale udfordringer. Forløbet er med andre ord en pause for hovedet, mener han.

Alligevel ved han ikke, om kommunen kan forsætte projektet fremadrettet. De afventer nu den endelige evalueringsrapport. Og de samme toner lyder fra Vordingborg Kommune, der ikke ser det økonomisk sandsynligt at fortsætte projektet – i hvert fald ikke i den nuværende form.

"Desværre er det ikke sådan, at vi står og vil implementere hele pakken én-til-én. Det er der mange grunde til. For det første er det sådan, at det er en tid i kommunen, hvor der ikke rigtig er råd til at sætte nye ting i gang, men vi har også lyst til at afvente de samlede resultater fra de fire kommuners projekter, før vi beslutter os for, hvad vi vil gå videre med,“ siger Dorrit Guttman til Kulturen på P1.

Hos Aalborg Kommune er de dog så imponerede over projektet, at de agter at fortsætte – med eller uden midler fra finansloven.

"Det er ikke et spørgsmål om, om vi har råd. Det er et spørgsmål om, om vi har råd til at lade være," siger Mads Duedahl (V), der er rådmand for Sundheds og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, til Kulturen på P1.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce