0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kulturaktører i alliance om ny tv-kanal: "Det kan godt være, at vi ikke kommer til at lave en tv-kanal, men vi kommer til at lave et eller andet"

Kulturpolitik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede ellers så godt. Det, der skulle blive Danmarks nye kulturelle tv-kanal med public service-midler i ryggen, passede perfekt til et samarbejde mellem en lang række af danske kulturinstitutioner.

Her kunne de enkelte kulturinstitutioner hver især bidrage med kulturel oplysning til befolkningen – med en offentlige støtte på 50 millioner kroner årligt – på kanalen, der står til at skulle sende 18 timer i døgnet.

Det var netop bevæggrunden for, at en række af landet kulturaktører valgte at samle sig i en andelsbaseret forening og sammen byde ind på den nye tv-kanal, der er en del af det nye medieforlig 2019-2023.

I spidsen for samarbejdet står museumsdirektør hos Enigma, Jane Sandberg, der i sin tid sagde, at interessen for den nye tv-kanal var "overvældende" blandt de i alt 130 kulturaktører, der har vist interesse i tv-fællesskabet.

Men den seneste tids politiske snak om den nye tv-kanal har skabt grus i maskineriet. I hvert fald ser det ud til, at der er udsigt til sne på skærmen, hvis man stiller ind på den nye tv-kanal, der, siden regeringsskiftet, ikke længere har udpræget bred opbakning bag sig.

Flere røde partier har udtrykt sig negativ om kanalen, og med kulturminister Joy Mogensens (S) bebudede genforhandlinger af medieforliget efter nytår, kan kanalen meget vel blive aflivet, allerede inden den blev født.

Det ærgrer Jane Sandberg, der har lagt en ikke ubetydelig mængde energi i projektet.

"Jeg synes, det er ærgerligt og en dårlig idé – men ikke ubetinget. Det er klart, at man som politiker skal se på, hvor man får mest mulig ud af pengene. Men det, jeg synes er ærgerligt, hvis kanalen bliver droppet, er, at den jo rent faktisk har afstedkommet et historisk bredt felt af 130 forskellige aktører, som har fundet hinanden. Og det er ret ærgerligt, hvis de kræfter er blevet brugt forgæves," siger hun.

Hamrende ærgerligt

At det ikke foregår uden slinger i valsen, kommer ikke bag på museumsdirektøren. Det er, mener hun, noget, man næsten kan forudse i kulturbranchen.

"Vi repræsenterer jo den kreative branche, så hvis ikke vi kan agere i et farvand, som ændrer sig, hvem skulle så kunne? Vi har selvfølgelig kalkuleret med den risiko hele tiden, men det er klart, at vi har brugt nogle kræfter på at afgive høringssvar på noget, der så nok ikke kommer i udbud, og det er hamrende ærgerligt – men altså, det er the name of the game."

Hun glæder sig over, at processen, der har budt på en del forberedelse og planlægning, trods alt har gjort hende og de øvrige aktører i alliancen klogere på, hvor deres visioner konkret kunne gøres bedre, og hvor de måske har skullet tænke sig om en ekstra gang.

"Man bliver jo altid klogere af en proces, også ved at afgive høringssvar, hvor man jo altså har tænkt sig ekstra godt om. Så det er klart, at den proces også har afdækket nogle blinde vinkler hos os. Men det er en uskøn proces – ikke mindst politisk. Og sådan er det jo, når sådan et forslag glider over to valgperioder, hvor man oven i købet har skiftet politisk observans. Og det er det her jo i virkeligheden et tydeligt udtryk for," siger Jane Sandberg.

Jens Rohde (RV) mener, at kanalen er en discountordning. Hvad tænker ud om det?

"Jeg synes, at det er en underlig holdning. Men altså, han er gammel radiodirektør, så han ved, hvad det koster at drive det. Og de 50 millioner kroner er forsvindende få midler, som man ikke kan få en tv-kanal for. Men vi repræsenterer jo også, med 130 institutioner, en vis økonomi, fordi vi allerede har en formidlingsforpligtelse, vi løfter. Mange af os er jo støttet af fonde, for hvem det nok ikke vil være fremmed, at pengene også går til en tv-kanal. Så det har jo hele tiden ligget på bordet, at de 50 millioner kroner skal suppleres af andre midler."

I det nuværende udbud lyder det, at tv-kanalen skal finansieres af annoncepenge – altså suppleret af de 50 millioner kroner fra staten. Og det er så her, at Søren Søndergaard (EL) siger, at der ikke skal være en sammenblanding af reklamer og statspenge?

"Ja, men den diskussion er jo allerede taget, da TV 2 i sin tid åbnede."

Et andet argument mod kanalen er, at vi simpelthen ikke har brug for den. Hvorfor mener du, at vi netop har det?

"Grundlæggende synes jeg, at tanken om en kanal, der kan noget i feltet mellem kultur og folkeoplysning, er interessant. Jeg synes, det er en mangelvare. Men det får vi så nok ikke, og så må vi finde på noget andet, der kan lappe det hul."

Hvad kunne det være?

"Nu skal jeg ikke udtale mig om noget konkret, før jeg har vendt det med mit bagland. Men rent personligt kunne jeg godt tænke mig, at vi alle sammen (kulturaktørerne i foreningen, red.) opper os lidt på vores kommunikation – ikke mindst på levende billeder, fordi det helt klart er noget af det, der har udviklingspotentiale."

Kunne det være en samlet platform?

"Det er vi ikke færdige med at drøfte, og jeg kan ikke komme nærmere ind på det. Men igen, rent personligt må jeg sige, at hvis man kigger på, hvad der udløser mediestøtte i dag, så vil de fleste af mine kolleger kunne sige, at de indfrier de krav. Derfor sendte jeg også tidligere en ansøgning om mediestøtte til mit eget museum, som jeg selvfølgelig fik afslag på. Det er selvfølgelig for at efterprøve en rigid tankegang om definitionen på at være et medie, for det er jo en flydende grænse."

Krav til DR

Jane Sandberg kan sagtens forstå, hvorfor der argumenteres for, at et styrket DR er hensigtsmæssigt fremfor at sprede det ud med endnu en tv-kanal. Men i så fald skal DR oppe sig og underlægges en række krav, mener hun.

"Jeg vil da glæde mig til at se DR være lidt mere offensive i forhold til at udvikle nye formater, for det er dét, vi synes, der mangler. Jeg er træt af at se kulturen behandlet som et appendix til alt mulig andet. For mig er kultur en grundlæggende del af vores samfund, og den udmønter sig ikke bare i søndagsunderholdning. Den er lige så meget et værdigrundlag for at lave eksempelvis skatte- og sundhedspolitik," siger hun og fortsætter:

"Kulturen er ikke bare et museumsbesøg, når det regner. Og sådan synes jeg måske lidt, DR behandler det. Så hvis det betyder, at man åbner forliget og ruller pengene tilbage til DR, så vil jeg håbe, at det kommer hånd i hånd med et krav om, at DR skal udvikle nye og spændende formater betinget af samarbejde med kulturaktører."

Uanset hvad der sker, når medieforliget genåbnes i det nye år, så er der intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget, slår museumsdirektøren fast:

"Vi har ikke intentioner om at lade de alliancer, vi har indgået, gå i opløsning. Det kan godt være, at vi ikke kommer til at lave en tv-kanal, men vi kommer til at lave et eller andet."

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce