0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dansk forskers vilde virtuelle LGBTQ+-museum er nomineret til prestigefyldt pris

6. maj 2022
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Projektet LGBTQ+ VR Museum er nomineret til en pris på dette års Tribeca filmfestival. Perspektiverne bag det virtuelle museum er store, siger den danske forsker bag.

Han kommer egentlig fra et projekt, der bunder i gys og gru.

»Min dagligdag består i at måle, hvor bange folk bliver,« siger Thomas Terkildsen, der er forsker og psykolog på Aarhus Universitets Faculty of Arts og leder projektet APEX of Fear, hvor han sammen med et hold forskere gennem psykologien og virtual reality forsøger at finde frygtens sweet spot.

Men lige nu går meget af Thomas Terkildsens tid med at gøre sig klar til at skulle til Tribeca filmfestival i begyndelsen af juni.

Projektet LGBTQ+ VR Museum er nemlig nomineret til en pris i kategorien ’New Voices’. Et projekt, som Thomas Terkildsen er hovedarkitekten bag sammen med sin engelske kollega Antonia Forster. Arkitekt i den forstand, at det faktisk er Thomas Terkildsen, der har designet hele det virtuelle museum.

»Det er ikke svært at sætte en ekstra væg op eller udbygge museet, hvis det er det, man har brug for. Der er man noget mere begrænset i den fysiske verden. På den måde er det ekstremt kraftfuldt,« siger Thomas Terkildsen.

Stå med museumsgenstandene i hænderne

Museet er, som museer er flest. Det indeholder genstande og kunst, som fortæller en historie. Men det her virtual reality museum er det første af sin slags, ifølge forskerne bag, som fortæller LGBTQ+ personers historier.

Thomas Terkildsen har sammen med Antonia Forster – som begge står under LGBTQ+-paraplyen – spurgt personer i miljøet om genstande, som fortæller en personlig historie.

Genstandene har forskerne fotograferet med en teknologi, der hedder photogrammetry, som skaber et virtuelt 3D-objekt af en fysisk genstand.

Derfor kan man på VR-museet stå med et par sko, som en kvinde blev gift i, se en bog, som en mand brugte til at fortælle sine forældre, at han var homoseksuel, eller komme helt tæt på museets hovedattraktion – en marmorstatue af to kvinder, der sover, mens de holder om hinanden.

LGBTQ+ VR Museum
Foto: LGBTQ+ VR Museum

Marmorstatuen 'Memorial of a marriage' er en af hovedattraktionerne på LGBTQ+ VR Museum.

Statuen, ’Memorial to a Marriage’, er skabt af Patricia Cronin og viser hende selv og hendes kone, men er skabt tilbage i 2002, hvor det altså ikke var lovligt at indgå et ægteskab med en af samme køn.

»For os er målet at give et rum, hvor historier fra det her miljø kan blive fortalt. Det er sjældent de marginaliseredes historier, vi får fortalt på de klassiske museer, som oftest lægger rum til de hvide, ciskønnede, heteroseksuelle mænds historier,« siger Thomas Terkildsen og fortsætter:

»Ingen af os havde mulighed for at lave et fysisk museum, men vi ville gerne gøre noget for at folde de her historier ud. Der er det virtuelle rum oplagt.«

Bliv transporteret ind i en anden verden

Til Tribeca filmfestival vil gæster kunne opleve LGBTQ+ VR Museum, og planen er derefter, at det skal gøres gratis tilgængeligt, så alle med et VR-headset vil kunne besøge museet.

Til festivalen kan gæster også blive udstyret med en pulsmåler og en svedproduktionsmåler i håndfladerne. For selvom projektet ikke er skabt ud fra et forskningsmæssigt formål, så er det for Thomas Terkildsen stadig interessant at måle, hvordan publikummer reagerer på museets indhold.

LGBTQ+ VR Museum
Foto: LGBTQ+ VR Museum

»Virtual reality giver virkelig gode muligheder for at undersøge, hvordan folk reagerer følelsesmæssigt på det, de ser. Forhåbentlig vil man se – og mærke – at historierne fra de her mennesker ræsonnerer i en. At vi er emotionelle væsner, og det er os, der skal skabe en verden, hvor vi alle kan være,« siger Thomas Terkildsen og fortsætter:

»I bund og grund handler det om at kunne skabe forståelse for verdener, man ikke er en del af. Eksempelvis har et VR-projekt om klimaforandringer vist, at personer skiftede mening omkring klimaforandringerne ved at være på Grønland og se isen smelte gennem VR. Det kan virkelig noget at blive transporteret ind i livsverdener, man ikke har adgang til – og det er også interessant rent forskningsmæssigt.«

Museet udvider

Planen med museet er, at der løbende kan komme nye genstande ind i det. Eksempelvis er Antonia Forster og Thomas Terkildsen af det danske konsulat i New York blevet spurgt, om de vil lave en udstilling, hvor de fortæller historier fra LGBTQ+-miljøet i New York.

»Vi håber, at vi kan få skabt en platform, hvor vi kan have et stort katalog af historier, så man kan besøge museet mere end én gang og altid få nye historier. Og så kunne det være interessant, hvis museer eller andre organisationer i den virkelige verden kan se en idé i at have den her form for udstilling hos dem, så vi kan skabe reel forandring,« siger han.

VR-museet bliver tilgængeligt til download umiddelbart efter Tribeca festival.

LGBTQ+ VR Museum
Foto: LGBTQ+ VR Museum
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage