0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Davali
Foto: Philip Davali

Aaja Chemnitz Larsen, der er medlem af Folketinget.

Kulturarv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlandsk politiker: Grønlandske forskere skal inddrages i arbejdet med et kolonimuseum

Kulturarv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere fra Grønland bør deltage i arbejdet med at styrke formidlingen af Danmarks kolonihistorie. Det mener den grønlandske politiker og medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen, som i Berlingske også slår et slag for, at forholdet mellem Grønland og Danmark skal have en naturlig plads i formidlingen på linje med de øvrige tidligere kolonier.

»Meget tyder på, at der i nyere tid er sket et videnstab blandt danskerne om Grønland, mens der er omvendt en stor viden om Danmark i Grønland. Danmark fylder utrolig meget i grønlandsk bevidsthed. For eksempel handler grønlandske ph.d.-studier ofte om Danmark. Det er med til at skabe en skæv relation mellem landene, og det kunne et kolonimuseum være med til at rette op på. Men det er vigtigt at formidle den fælles historie på museet, og at det også fortæller de sorte kapitler i forholdet,« siger Aaja Chemnitz Larsen til Berlingske.

Kritik og interne stridigheder

En referencegruppe arbejder i øjeblikket på at undersøge mulighederne for at skabe et kolonihistorisk museum eller på anden måde folde Danmarks kolonihistorie ud i museal sammenhæng.

Der har tidligere været rejst kritik af, at ikke én af de 12 personer i referencegruppen er ekspert i dansk kolonihistorie. På samme tid har flere medlemmer af gruppen kritiseret, at »aktivisterne styrer arbejdet i dette udvalg«, som det ifølge Weekendavisen blev formuleret i en mail til arbejdsgruppens formand. Ydermere har man i referencegruppen diskuteret, om man skulle involvere tre navngivne internationale kolonihistoriske specialister i arbejdet, hvilket man ifølge Weekendavisen for nylig har opgivet.

Ligesom andre politikere har enhedslistens museumsordfører, Christian Juhl, kommenteret på referencegruppens foreløbige arbejde. I et debatindlæg har han opfordret gruppen til at smøge ærmerne op og komme i gang med arbejdet.

»Det handler ikke om, hvem der ved bedst, men om hvad der kan være af gode muligheder for at styrke af formidlingen. Om der kommer et nyt kolonimuseum, om Nationalmuseets afdeling skal styrkes eller om en helt tredje mulighed skal i spil, er ikke op til referencegruppen at afgøre. Den skal skabe et grundigt grundlag for, at vi politikerne senere kan tage den beslutning,« skriver han i debatindlægget.


  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce