Forskere fra Grønland bør deltage i arbejdet med at styrke formidlingen af Danmarks kolonihistorie. Det mener den grønlandske politiker og medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen, som i Berlingske også slår et slag for, at forholdet mellem Grønland og Danmark skal have en naturlig plads i formidlingen på linje med de øvrige tidligere kolonier.
»Meget tyder på, at der i nyere tid er sket et videnstab blandt danskerne om Grønland, mens der er omvendt en stor viden om Danmark i Grønland. Danmark fylder utrolig meget i grønlandsk bevidsthed. For eksempel handler grønlandske ph.d.-studier ofte om Danmark. Det er med til at skabe en skæv relation mellem landene, og det kunne et kolonimuseum være med til at rette op på. Men det er vigtigt at formidle den fælles historie på museet, og at det også fortæller de sorte kapitler i forholdet,« siger Aaja Chemnitz Larsen til Berlingske.
Kritik og interne stridigheder
En referencegruppe arbejder i øjeblikket på at undersøge mulighederne for at skabe et kolonihistorisk museum eller på anden måde folde Danmarks kolonihistorie ud i museal sammenhæng.
Der har tidligere været rejst kritik af, at ikke én af de 12 personer i referencegruppen er ekspert i dansk kolonihistorie. På samme tid har flere medlemmer af gruppen kritiseret, at »aktivisterne styrer arbejdet i dette udvalg«, som det ifølge Weekendavisen blev formuleret i en mail til arbejdsgruppens formand. Ydermere har man i referencegruppen diskuteret, om man skulle involvere tre navngivne internationale kolonihistoriske specialister i arbejdet, hvilket man ifølge Weekendavisen for nylig har opgivet.
Ligesom andre politikere har enhedslistens museumsordfører, Christian Juhl, kommenteret på referencegruppens foreløbige arbejde. I et debatindlæg har han opfordret gruppen til at smøge ærmerne op og komme i gang med arbejdet.
»Det handler ikke om, hvem der ved bedst, men om hvad der kan være af gode muligheder for at styrke af formidlingen. Om der kommer et nyt kolonimuseum, om Nationalmuseets afdeling skal styrkes eller om en helt tredje mulighed skal i spil, er ikke op til referencegruppen at afgøre. Den skal skabe et grundigt grundlag for, at vi politikerne senere kan tage den beslutning,« skriver han i debatindlægget.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar