0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Den Kongelige Afstøbningssamling holder i dag til i Vestindisk Pakhus på Toldbodgade i København.

Kulturarv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangel på fageksperter i kolonihistorisk museumsgruppe kritiseres kraftigt: »Aktivisterne styrer arbejdet«

Kulturarv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke én af de 12 personer, der har fået til opgave at undersøge, om Danmark skal have et kolonihistorisk museum i Vestindisk Pakhus, er ekspert i dansk kolonihistorie

Det vækker kritik i Berlingske, hvor både politikere og fagfolk erklærer sig bekymrede over medlemssammensætningen i arbejdsgruppen. Den tæller repræsentanter fra Nationalmuseet, Rigsarkivet, Institut for Menneskerettigheder, Statens Museum for Kunst og Historielærerforeningen, men altså ikke en eneste faghistoriker med de tidligere danske kolonier som speciale.

»Der er mange af mine kolleger, der har arbejdet i mange år med Grønland, med kolonierne i Vestafrika, i Indien og de vestindiske øer. Det kan vel ikke udelukkes, at vi havde noget at byde ind med?« siger en af landets førende kolonihistorikere, lektor på Københavns Universitet Gunvor Simonsen, til Berlingske.

Rigsarkivet truer med at gå

Arbejdsgruppen blev nedsat, efter at regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet i Finansloven for 2021 afsatte en million kroner til en forundersøgelse, der skal »belyse mulighederne for styrket museal formidling af Danmarks kolonihistorie« – og hertil også besvare spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal have et nyt museum dedikeret til sin kontroversielle og vidt omdiskuterede fortid som kolonimagt, hvilket Enhedslisten og SF i sin tid foreslog.

Også Weekendavisen har berørt sagen om den nedsatte arbejdsgruppe, og her meldes der om tilspidset strid på de indre linjer. Konkret ønsker Rigsarkivet ifølge avisen at forlade undersøgelsesarbejdet, blandt andet fordi to navngivne medlemmer af arbejdsgruppen »ikke har fagpersonens tilgang til historien, men derimod aktivismens«.

»Aktivisterne styrer arbejdet i dette udvalg, og der er behov for et fagligt fokus i det videre arbejde,« lyder det ifølge Weekendavisen i en intern mail fra Rigsarkivets seniorforsker og historiker Steen Andersen til arbejdsgruppens formand, Jakob Høgel, der er chef ved Nationalmuseets afdeling Indholdsudvikling og Samskabelse.

SF: Skal drøftes med ministeren

Mens Venstre og Nye Borgerlige kalder på politisk indgriben, er der delte meninger hos SF og Enhedslisten, der i sin tid bragte idéen om et kolonihistorisk museum på banen.

Ifølge SF’s kulturordfører, Charlotte Broman Møkbæk, er det nødvendigt at drøfte sagen med kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvilket hun nu vil tage initiativ til. Omvendt har Enhedslistens Christian Juhl ingen bekymringer forbundet med det, han kalder »en god bredde i udvalget«.

»Jeg har tillid til, at gruppen selv inddrager den nødvendige ekspertise, hvis der bliver brug for det,« siger Enhedslistens museumsordfører til Berlingske.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce