0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Maud Lervik, Presse og Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Maud Lervik, Presse og Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Til venstre: Kunstakademiets tidligere rektor, Kirsten Langkilde. Øverst: Birgitte Bergman (K) og Kim Valentin (V). Nederst: Uffe Elbæk (Frie Grønne).

»Det er skudt helt over mål«: Politiske partier er uenige i ny rapport om Kunstakademiet – Kirsten Langkilde kommenterer også

Kulturarv

’Kunstakademiet ikke er en institution, der er i ’krise’ endsige i usædvanlig grad præget af problemer.’

Sådan lyder en af flere konklusioner i den eksterne rapport om Det Kongelige Danske Kunstakademi, der tirsdag er blevet offentliggjort – og som nu vækker politisk uenighed.

Rapporten blev bestilt af Kulturministeriet i november og stiller skarpt på ledelses- og organisationsstrukturen på uddannelsesinstitutionen, som efter sager med en suspenderet professor, en intern mistillidserklæring, en vandaliseret byste og en afskediget rektor har været i både mediernes, politikernes og offentlighedens søgelys siden foråret 2020.

Men er Kunstakademiets problemer virkelig så ejendommelige, som det dramatiske efterspil kunne give indtryk af?

Svaret var ’nej’ ifølge Kunstakademiets rektor fra 2014 til 2018, Sanne Kofod Olsen, og den opfattelse deler rapportens to bagmænd, CBS-professor Jan Molin og Christian Tangkjær, der er partner i konsulenthuset Mobilize Strategy Consulting.

’Hvad angår det seneste års omtale af identitetspolitiske og sexismerelaterede hændelsesforløb ved Kunstakademiet, er der tale om forhold, der ikke adskiller sig væsentligt fra ’sager’, der løbende er beskrevet ved andre universitære institutioner i Danmark,’ lyder det blandt andet i rapporten, som også Venstre, Konservative og Frie Grønne samt Kunstakademiets tidligere rektor, Kirsten Langkilde, har læst.

Og de er langt fra enige om, hvad rapporten kan bruges til.

Venstre og Konservative: ’Det er skudt helt over mål’

En af rapportens håndfaste anbefalinger – og faktisk den næstvigtigste efter anbefalingen om at ansætte en rektor med ’kunstfaglig viden’ og ’veletablerede erfaringer’ – er at etablere ’en øverste ledergruppe (direktion)’ på Kunstakademiet.

Med sådan en vil akademiets hierarkiske top ifølge rapporten være bedre rustet til at håndtere ledelsesmæssige opgaver, men også have bedre forudsætninger for at ’repræsentere en samlet og samlende ledelse i ord, beslutninger og konkrete handlinger.’

Ifølge Kim Valentin (V) er det besynderligt, at forslaget om at etablere en bestyrelse på Kunstakademiet nok er imødekommet i rapporten, men at den ikke har fundet vej til de håndfaste anbefalinger.

’Det er givetvis rigtigt, at man skal styrke den daglige ledelse. Men nu er det jo ikke en børsnoteret virksomhed, vi har med at gøre, så vi må også forlange, at der er nogle ret konkrete opgaver, som ledelsen skal tage sig af,’ siger kulturordføreren.

Som alle andre partier i denne artikel hæfter han sig nok engang ved, at idéen om en bestyrelse er en oplagt måde at styrke Kunstakademiets ledelseslag.

Rapporten, der er lavet af fagfolk, fremhæver ’en øverste ledergruppe’ – altså en direktion – som det næstvigtigste punkt på listen over anbefalinger. Er der ikke grund til at tage det til efterretning?

’Jeg mener, at det er at skyde over målet, hvis man siger, at der skal være en direktion på en institution som Kunstakademiet. Det ville være en voldsom ændring at lave sådan et sted,’ siger Kim Valentin og tilføjer:

’Det ville også være voldsomt fordyrende. Man bør inddrage og lave en ordentlig ledelse af institutionen sammen med en bestyrelse. Det, tror jeg, vil være den rigtige måde at køre det her.’

Den holdning deler kulturordfører Birgitte Bergman (K).

’Jeg er slet ikke i tvivl om, at en bestyrelse er den rette vej at gå, og det er der i øvrigt også bred opbakning til i Folketinget. Hvordan de så bagefter vil organisere sig, må de jo så finde ud af på akademiet,’ siger den konservative kulturordfører og tilføjer:

’At man ikke entydigt anbefaler en bestyrelse, tror jeg er et udtryk for, at man er bange for at miste noget magt og indflydelse. Og sådan vil det altid være, når der sker noget nyt.’

Rapporten er lavet af en CBS-professor og en partner i et konsulenthus. Hvilken magt skulle de frygte at miste?

’Prøv at hør, jeg tror, at Kunstakademiet trænger til at holde spejlet op foran sig selv og se sig selv i øjnene. Der er en årsag til, at vi reagerer, og at vi reagerer bredt i Folketinget. Alle ønsker at få etableret en bestyrelse. Og faktisk tror jeg også, at der er opbakning til en bestyrelse på de andre kunstneriske uddannelser.’

Kim Valentin om mobning: ’Det er en væsentlig krise’

Heller ikke rapportens beskrivelse af en institution, der ikke just er i krise, men som døjer med relativt gængse – men dog alvorlige – udfordringer, vinder indpas hos Venstre og Konservative.

’Bølgerne skal gå højt på de kunstneriske uddannelse. Man skal kunne diskutere og debattere og provokere. Men det skal ikke være på en sådan måde, at man kriminaliserer ting. Der er foregået en ekstremt voldsom handling i efteråret på Kunstakademiet, og det bliver vi nødt til at reagerer på og skabe noget mere ro,’ siger Birgitte Bergman.

Ifølge Kim Valentin er den krise, rapporten maner til jorden, aldeles lyslevende.

’Der har været en identitetspolitiske krig mellem de studerende. Man har ikke respekteret den åndsfrihed, som skal være tilstede, og man har ikke respekterede forskellige meninger,’ siger Venstre-ordføreren, der hæfter sig ved, at rapporten nævner ’enkelte meget konkrete sager, hvor rigtige mennesker på ulyksalig vis bliver genstand for krænkelser, mobning eller overgreb.’

’Det mener jeg er en væsentlig krise,’ siger Kim Valentin.

Men der står intet i rapporten om omfanget af de her ting. Kender du selv noget til det?

’Jeg har læst om det, og jeg forholder mig til, at de studerende åbenbart ikke har haft den respekt for hinanden, der skal være på en kulturinstitution. De, der har haft de forkerte meninger i forhold til flertallet, er blevet mobbet. Det mener jeg er en krise for en uddannelsesinstitution, hvis man oplever den slags.’

Jeg har skrevet relativt mange artikler om denne sag og er ikke stødt på konkrete sager om mobning blandt de studerende. Hvor har du læst det her?

’Der står noget om det her i rapporten. Det er det, jeg forholder