0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Presse/ Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW
Foto: Presse/ Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW

Rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, Kirsten Langkilde.

Kirsten Langkilde stopper som rektor for Kunstakademiet – kunne ikke nå til enighed med Kulturministeriet

Kulturarv

Kulturministeriet og rektor på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, Kirsten Langkilde, er blevet enige om, at Kirsten Langkilde fratræder sin stilling.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

“Kulturministeriet og Kirsten Langkilde er ikke nået til enighed om, hvad der skal til for at løse udfordringerne på Kunstakademiets Billedkunstskoler. Der er derfor behov for nye kræfter. Kulturministeriet og Kirsten Langkilde er blevet enige om, at Kirsten Langkilde fratræder sin stilling. Nu giver vi billedkunstskolerne en ny start med en ny rektor,’ lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S).

Kirsten Langkilde har været rektor på Kunstakademiet siden februar 2019. Hun forlader sin stilling ved årsskiftet.

Kulturministeriet vil nu sætte gang i en proces med henblik på at finde akademiets næste rektor.

Kunstakademi i vælten

Kirsten Langkilde forlader Kunstakademiet efter en tumultarisk periode, hvor uddannelsesinstitutionen har været i vælten. Senest har en aktion, hvor en buste af Frederik V blev fjernet fra akademiet, smidt i havnen og ødelagt, vakt opsigt.

Den nu bortviste institutleder Katrine Dircknick-Holmfeld har taget ansvaret for aktionen, der skal ses som et opgør med Danmarks forhistorie som kolonimagt, og som har affødt en lang række reaktioner.

Mens hver tredje studerende på Kunstakademiet har skrevet under på en støtteerklæring, der bakker op om den bortviste lærer og ’den fælles dekoloniserende kamp’, har Akademiraadet af frygt for hærværk besluttet at flytte flere historiske og værdifulde kunstværker fra Det Kgl. Danske Kunstakademi til mere sikre placeringer.

En række politikere er gået ind i sagen og har krævet handling fra akademiet og Kulturministeriets side.

“Vi skal ikke ende som i USA, hvor bøller og voldsmænd føler sig berettiget til at censurere vores fælles historie og på totalitær vis ønsker at få alt fjernet, der ikke harmoniserer med deres verdensbillede,” har det blandt andet lydt fra kulturordfører Birgitte Bergman i Kulturmonitor.

I forbindelse med buste-sagen er akademiet desuden blevet beskrevet som en institution, der er præget af tavshed og ’styret af frygt’, og flere kulturaktører har undret sig over, at kunstskolen ikke har en bestyrelse.

Kunstakademiets ledelse har for nylig afleveret en redegørelse om forløbet til Kulturministeriet, som i midten af november annoncerede, at man ville få lavet en uvildig undersøgelse af skolen.

Professorer har erklæret deres mistillid til Langkilde

En række professorer på Kunstakademiet henvendte sig desuden til Kulturministeriet i november og erklærede deres mistillid til rektor Kirsten Langkilde, hvis lederskab de beskrev som stressende, chikanerende, uklart og autoritært, hvilket i professorernes øjne har ført til “tiltagende usunde og uproduktive arbejdsforhold”.

Før det blev en professor sidste vinter hjemsendt, efter at næsten alle de studerende på Malerskolen på Kunstakademiet i januar henvendte sig til akademiets studievejlening med klager og ønsket om at få professoren bortvist.

Efter ni måneder vendte professoren i efteråret tilbage til sit job med en pædagogisk faglig coach ved sin side.

Rektor har erkendt problemer

Kirsten Langkilde har i forbindelse med buste-sagen givet udtryk for, at der ’sandelig’ er problemer på uddannelsesinstitutionen – blandt andet med fordomme og en hård tone.

“Kunstakademiet er åbent for lærere og studerende med enhver politisk holdning, herunder selvfølgelig også identitetspolitiske holdninger. Sindelagskontrol bliver aldrig en del af optagelsesprocessen på Kunstakademiet. Men det er lige så klart, at uanset hvor stærke holdninger, man har, er det ikke acceptabelt at bruge dem til at tryne andre eller forsøge at undertrykke den frie meningsudveksling,” har Kirsten Langkilde blandt andet skrevet på skolens hjemmeside, hvor hun fortsatte med ordene:

“Har vi så slet ingen problemer på Kunstakademiet? Jo, det har vi sandelig. Men vi har også løsninger, ildsjæle og grundlæggende værdier, som kan gøre noget ved dem.”