0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Voldsomme #MeToo-problemer får konsekvenser – organisationer indgår treårigt samarbejde for at komme krænkelser til livs

Film
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voldtægtsforsøg, kvælertag, befamlinger og og tilbud om roller til gengæld for seksuelle ydelser.

Det er alvorlige sager, der kommer frem i den netop offentliggjorte rapport ‘Grænseoverskridende Adfærd’, som en række organisationer i film- tv- og teaterbranchen har fået lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.485 ansatte i branchen samt 40 interviews.

Samtidig er omfanget af hændelser massivt. Ifølge undersøgelsen svarer halvdelen af alle kvinder og knap en fjerdedel af alle mænd, at de har haft uønskede seksuelle oplevelser.

Værst ramt er løstansatte medarbejdere samt seksuelle og etniske minoriteter. Undersøgelsen viser ydermere, at kun et fåtal af dem, der oplever grænseoverskridende adfærd, anmelder det.

“Vi har med et stort problem at gøre. Grænseoverskridende adfærd finder sted i alle dele af branchen, og det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et trygt arbejdsmiljø. Men nu er vi klar til at handle, og det kommer ikke kun til at dreje sig om regler, retningslinjer og politikker. Både producenter og kolleger skal ud på gulvet og helt konkret sørge for, at det er trygt og sikkert at gå på arbejde for alle i vores branche,” siger Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen i en pressemeddelelse.

Initiativ til 'Kunst uden krænkelser'

Sammen med de øvrige organisationer bag undersøgelsen – Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører og Dansk Teater – har man derfor taget skridt til de første af en række fælles indsatser mod dårligt psykisk arbejdsmiljø og grænseoverskridende adfærd. Initiativet har fået titlen: 'Kunst uden krænkelser'.

“Det er en hård, følsom og for nogle også en skamfuld proces at tage hul på de her problemer. Men vi tror på, at vi kan skabe forandring – også selv om det uden tvivl kommer til at tage tid at nå i mål. Vores branche var den første, der blev ramt af #MeToo-bølgen, men vi er heldigvis også de første, der står sammen om at løse problemerne. Jeg er stolt af, at vi løfter i flok,” siger Christina Rosendahl, forkvinde for Danske Filminstruktører.

Forpligtet sig til tre-årigt samarbejde

De fire organisationer har i første omgang forpligtet sig til et treårigt samarbejde og et fælles statement, som sætter rammen for samarbejdet. Et af de første konkrete, fælles tiltag er et informationsark, som initiativtagerne anbefaler bliver vedlagt alle ansættelseskontrakter i branchen.

Af arket fremgår blandt andet, hvor og hvordan medarbejderne kan få hjælp, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd.

Sideløbende arbejder organisationerne på at efteruddanne ledere, tillidsfolk og andre medarbejderrepræsentanter til at takle sager om grænseoverskridende adfærd professionelt og sørge for, at hjælpen bliver tilgængelig for alle.

“Nogle teatre har allerede gang i nogle rigtig gode lokale initiativer og har høstet vigtige erfaringer. Men vi skal have hele branchen med, hvis vi skal skabe et trygt arbejdsmiljø på tværs. Det er også værd at huske på, at det går ud over kvaliteten i vores arbejde, hvis vi har en kultur og en praksis på arbejdspladserne, der skræmmer en del af talenterne væk,” siger Mette Wolf, som er bestyrelsesmedlem og talsperson i forbindelse med undersøgelsen i Dansk Teater.

De fire organisationer håber, at flere af branchens organisationer i den kommende tid vil tilslutte sig arbejdet og har allerede modtaget en lang række positive tilkendegivelser, forlyder det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce