0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Anne Thora Lykkegaard
Foto: Anne Thora Lykkegaard

I midten af maj protesterede studerende fra danseuddannelsen i København foran Christiansborg. På talerstolen var også Tina Tarpgaard og Zenia Stampe.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

Kunstnerisk leder: En lukning af danseuddannelsen i København vil gå imod kulturministeriets egne anbefalinger

Tina Tarpgaard, kunstnerisk leder af dansekompagniet Recoil Performance Group, ser ikke bare én men fem gode grunde til at beholde danseuddannelsen i København.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal i Folketinget blev sidste år enige om en stor udflytningsaftale, som har fået navnet ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’.

Aftalen betyder blandt andet, at Den Danske Scenekunstskole skal flytte sin danseuddannelse til Holstebro.

Det professionelle dansemiljø er positive over for en ny danseuddannelse i Holstebro, men er samtidig meget bekymret for en lukning af danseuddannelsen i København.

En samlet scenekunstbranche henstiller derfor til, at man tilfører i omegnen af tre millioner kroner årligt, så det fortsat bliver muligt at kunne tage en danseuddannelse i København.

Hermed vil der blive tale om en afdeling i henholdsvis Holstebro, herunder dansepladser, og en i København.

Afdelingen i Holstebro kan med fordel dedikere pladser til den længe efterspurgte uddannelse i drama- og dansepædagogik, hvilket desuden vil være oplagt for studiemiljøet i Holstebro, hvor Det Jyske Musikkonservatorium opretter en linje med pædagogisk profil.

Kulturministeren bør lytte til branchen

En samlet scenekunstbranche og politikere deler vores bekymring. Zenia Stampe (R) og Jan E. Jørgensen (V) havde indkaldt kulturministeren i samråd d. 29. juni, hvor de rettede kritik af beslutningen og ministerens manglende dialog med branchen.

Zenia Stampe og Jan E. Jørgensen har efterfølgende bedt ministeren om at give et bud på en model, som gør det muligt at fastholde studiepladser til dans i København.

Branchen håber, at kulturministeren vil imødekomme opfordringen til dialog og til at finde en løsning.

Bag opfordringen står en samlet branche, der tæller Dansk Teater, Dansk Skuespillerforbund, Danske Sceneinstruktører, Danske Scenografer, Danske Dramatikere, De Frie Koreografer, Brancherådet for Scenedans samt Udviklingsplatformen for Scenekunst

Derfor bør man bevare en del af danseuddannelsen på Holmen

Der er flere grunde til, at man bør sikre, at en del af danseuddannelsen i København overlever.

For det første står der i aftalepapiret, at det »muligvis kan være hensigtsmæssigt« at fastholde en del af studiepladserne, så »det fortsat kan være muligt at tage en danseuddannelse i København«.

For det andet vil en lukning af danseuddannelsen i København gå imod de seneste 20 års politik, hvor danseuddannelsen er blevet flyttet til Holmen og lagt ind under Den Danske Scenekunstskole for at skabe tættere samarbejde mellem dans og de øvrige scenekunstuddannelser.

For det tredje vil en lukning af danseuddannelsen i København gå imod kulturministeriets egne anbefalinger om tværfagligt samarbejde, der er formuleret i rapporten ”Scenekunst i Danmark – veje til udvikling” (2010).

For det fjerde vil det gøre det vanskeligere at tiltrække undervisere på internationalt topniveau, og en nedlæggelse af danseuddannelsen i København vil således også gå ud over kvaliteten af den nye danseuddannelse i Holstebro.

For det femte vil det gå ud over udviklingen af den danske dansescene, da der vil blive skabt en større afstand til branchens aktører, der hovedsageligt har til huse i hovedstaden.

Baggrunden for udflytningen af danseuddannelsen har aldrig været at skabe dårligere uddannelse eller skade den professionelle dansescene. Men det vil blive konsekvensen, hvis man ikke sikrer, at en del af danseuddannelsen kan forblive i København.

Hvis regeringen faktisk ønsker flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark, bør det derfor også være i regeringens interesse at fastholde en del af danseuddannelsen i København.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce