0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Kim Wendt
Foto: Kim Wendt

Søren Fleng er formand for Animationssammenslutningen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til redaktionen@kulturmonitor.dk

Kommentar: Hvis vi vil beholde vores talenter, bør vi indføre en produktionsrabat til dansk animation

Hvis man ønsker flere animationssuccesser som ‘Flugt’ og ‘Ternet Ninja’, bør man indføre en produktionsrabat i Danmark for animationsfilm. Uden dette vil flugten af de største talenter fortsætte, hvilket både vil gå ud over det danske filmpublikum og koste danske arbejdspladser.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk animation har været en succes de seneste år. Animationsfilmen ’Flugt’ var i år nomineret til tre Oscars, mens ‘Ternet Ninja’-filmene er de bedst sælgende biograffilm siden 1985.

Samtidig betragtes The Animation Workshop i Viborg som værende en af verdens bedste animationsskoler. Vi har med andre ord alle forudsætninger for at skabe en guldalder for dansk animation. Men det kræver, at der er politisk vilje.

Animationssammenslutningen udgav i foråret en rapport, der viser, at animationsfilm nedprioriteres, når der uddeles filmstøtte. I perioden 2014-2021 modtog dansk animation blot 6,8 procent af den samlede støtte fra Det Danske Filminstitut.

Konsekvensen er, at der kun er få animationsproducenter i Danmark, der kan oppebære en fast stab, og mange animationsmedarbejdere søger derfor til udlandet. Der sker med andre ord en brain-drain eller en hjerneflugt. Det går ud over talentmassen og udviklingen af dansk animation.

Tak for opbakning, men noget mangler

Animationssammenslutningen har derfor i et tidligere interview med Kulturmonitor stillet en række forslag til, hvordan Det Danske Filminstitut kan styrke dansk animation. Flere kulturordførere bakker op om forslagene, ligesom animation er blevet skrevet ind i den seneste medieaftale.

Vi takker for den foreløbige politiske opbakning, men hvis dansk animation skal kunne agere i international konkurrence og beholde sine talenter, er der et afgørende punkt, vi mangler at få på dagsordenen.

De folkevalgte politikere bør kraftigt overveje at indføre en såkaldt produktionsrabat for animation i Danmark.

Danmark er sammen med Luxembourg det eneste land i Europa, der ikke har en produktionsrabat. I alle andre europæiske lande kan filmselskaber få mellem 20 til 47 procent af deres omkostninger finansieret, hvis de vælger at placere deres produktion i det pågældende land. Placerer man eksempelvis en animationsproduktion til 40 millioner kroner i Belgien, vil det udløse 7,5 millioner kroner i tilskud fra den belgiske stat i form af en produktionsrabat.

Det betyder dels, at mange danske animationsproduktioner flyttes til udlandet, ligesom det betyder, at der er mange udenlandske filmselskaber, der vælger Danmark fra. Det betyder, at dansk animation går glip af både vækst, omsætning og talentudvikling.

SMV Danmark bakker op

Erhvervsorganisationen SMV Danmark anbefaler derfor, at der indføres en produktionsrabat i Danmark på 25 procent, hvilket forventes at skabe arbejdspladser og styrke dansk animation med et betragteligt millionbeløb. Det vil kunne skabe forudsætningen for en større produktion af animationsfilm og dermed gøre det muligt at fastholde de bedste talenter.

Man har lige nu en unik mulighed for at skabe en guldalder for dansk animation. Det kræver blot, at man griber chancen, så vi kan bygge videre på de seneste års animationssucceser som ’Flugt’ og ’Ternet Ninja’.

Forspilder man chancen, er det til gengæld ikke sikkert, at den kommer igen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce